Sohns beklagelse

Udgivet:19. oktober 2010, 13.28

Læsetid:4 minutter

13 år siden

SF-gruppeformand, Ole Sohn, har åbenlyst været under internt pres i partiet, siden han i går forsøgte at lukke sagen om hans formandstid hos Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) med en ny erklæring om sagen.

Han understreger blandt andet, at det var "en klar fejl at gå med i DKP", og at det var en "anti-demokratisk ideologi". Han "fortryder", og siger nu, at hans medlemskab af DKP var "naivt".

Partifæller, herunder folketingsmedlem Kristen Touborg, havde direkte opfordret Ole Sohn til at komme med en undskyldning for DKP-tiden, og tidligere politisk rådgiver for SF, Peter Goll, er ikke i tvivl om, at det var internt og eksternt pres, der fik Ole Sohn til at forsøge sig med en bodsgang.

Imidlertid har også de seneste dages udtalelser skabt indtryk af, at Ole Sohn forsøger at "pynte" på sin fortid - for nu at udtrykke det mildt. I TV-avisen sagde han således søndag aften, at han ikke i 1987 - hvor han blev formand for kommunisterne i Danmark - var klar over, at der kom penge fra det daværende Sovjetunionen til DKP.

En helt stribe af indsigtsfulde historikere kan med god grund ikke tro, at Ole Sohn skulle have været uvidende om støtten fra Sovjet til et et de mest Moskvatro kommunistpartier i Europa.

Historiker Morten Thing, Roskilde Universitetscenter, var redaktør af bogen "Guldet fra Moskva":

- Jeg synes, det er usandsynligt, at han ikke har vidst, at de fik penge, men det virker sandsynligt, at når han siger,at han ikke vidste, hvordan det foregik, siger Morten Thing i dag til dagbladet Information.

Poul Villaume, professor ved Københavns Universitet siger om samme emne: - Ole Sohn har sagt, at han ikke anede, at DKP modtog økonomiske transaktioner fra Moskva, da han blev formand i 1987. I så fald har han været den eneste person i hele Danmark, der ikke vidste det.

Ole Sohn sagde videre søndag i tv, at da han fik viden om støtten fra Sovjet - og fik kontrol over partiet - forsøgte han at rydde op i økonomien. Men historikeren Morten Thing fastslår over for Information i dag, at DKP fik penge indtil 1991, hvor det var russerne, der stoppede udbetalingerne.

Politisk har Ole Sohn med bøger og film efterfølgende skildret, hvad han selv kalder "de forbrydelser der har fundet sted", og han har også forsøgt at tegne et billede af sig selv som vældig reformator af DKP"s østblok-tro linje under formandsskabet.

Men som det tidligere er konstateret og dokumenteret så hyldede Ole Sohn til det sidste blandt andet DDR-diktaturet. Temmelig patetisk mente Sohn forleden, at Poul Schlüter også havde været i DDR og trykket hånd med diktator Honecker. Schlüter var der som statsminister, og - modsat Ole Sohn - stod den daværende danske statsminister altså ikke på ærestribunen, da DDR-regimet lod sig hylde få uger før Murens fald. Det skete, mens borgere modigt demonstrerede i gaderne for demokrati og frihed. Sohn var på den forkerte side i demokrati-kampen.

Det er ikke en lille fejl. Hvis en tidligere partileder fra den yderstre højrefløj havde hyldet apartheid-styret i Sydafrika for 30 år siden - og havde fået milliontilskud fra apartheid-regimet til sit parti til at udbrede apartheid-støtte - i dag satsede på at blive minister for f.eks. Dansk Folkeparti, så ville det også med rette blive opfattet som dybt kontroversielt. Med god grund.

Politikere skal kunne fejle og blive klogere, men der er også historiske fejl, som burde blokere for f.eks. ministerdrømme.

SF menes at have udtænkt Ole Sohn til en magtfuld økonomisk ministerpost. Man kan ikke påstå, at det foreløbigt afdækkede forløb om hans overblik - eller mangel på samme - om Sovjet-millionerne til DKP samt hans DDR-rolle er kvalificerende i minister-sammenhæng. Han er ligesom kommet bagud i forhold til historien, og når man så efterfølgende skal forsøge at cykle baglæns bliver det sjældent et kønt syn.

I DR`s P1 blev i går lanceret forlydender om, at det seneste opgør med Sohn blandt andet kunne have udspring i SF"s folketingsgruppe, der ganske stramt styres af Ole Sohn. Det bliver næppe nogensinde klarlagt, men ved at gøre Sohn til magtfuld gruppeformand har Søvndal i hvert fald valgt en risikabel vej, hvad de seneste dage har bekræftet.

O.D.