Åbent brev til Mette Thiesen

Udgivet:10. januar 2022, 10.39

Læsetid:3 minutter

Ib Stanley.

Af Ib Stanley Nellikevej 29 7700 Thisted

TRAFIK Kære Mette Thiesen. Der er, som bekendt, indgået et stort forlig om fremtidens infrastruktur. Den er Nye Borgerlige med i. Som trafikordfører for partiet synes jeg, du skylder Danmarks største fiskerihavn, Hanstholm, erhvervslivet i Thy, på Mors og Salling, pendlere og borgerne generelt, en forklaring på, hvorfor du og Nye Borgerlige ikke »kæmper« for en forbedret infrastruktur herovre i det nordvestjyske.

Her taler jeg om en 1-2 vej direkte fra Hanstholm over Mors og Skive via A26 og 34, ned til den Midtjyske Motorvej. Du og partiet glimrer stort ved jeres fravær. Det ses blandt andet på de sociale medier og dit manglende besøg i området. Dit primære fokus som trafikordfører har ligget på at få fjernet betalingen på Kronprinsesse Marys Bro. Jeg er helt enig i, at der ikke burde være betaling mellem landsdelene i vort land. Heller ikke mellem øerne.

Men det ændrer ikke på, at du som trafikordfører ikke har arbejdet for Thy, Mors og Salling. Du har koncentreret dig om din egen hjemmebane. Det er korrekt, I ikke stemte imod de 700 millioner, som Simon Kollerup (S) ville afsætte, og fik gennemført. Men du gik ikke ind i yderligere forhandlinger for at få tilført den kapacitet, som Thy og Mors og Salling har brug for. Tværtimod. Kronprinsesse Marys Bro blev indviet i 2019. Thy, Mors og Salling kæmper med forældet infrastruktur, der er tæt på fem årtier gammel. Kan du selv se det tragikomiske i din og Nye Borgerliges prioritering?

Nu står vi med et resultat, som hverken bliver helt eller halvt færdigt indenfor de næste tre/fire årtier. Der er blevet afsat 700 millioner fra Hanstholm til Sallingsundbroen. Det er en strækning på 53 km. Det rækker ikke til en 1-2 vej hele vejen. Så politisk bakker du og Nye Borgerlige op om, at Danmarks største fiskerihavn og vores erhvervsliv ikke skal have tilført en 1-2 vej. Det er en politisk skandale! I forvejen er området nedprioriteret og afskåret fra motorvejsnettet. Det vidner et kig på Danmarkskortet om.

Endnu mere grotesk bliver det, at du og Nye Borgerlige stiltiende accepterer, at der fra Sallingsundbroen til Skive ingen midler blev afsat. Det er en livsfarlig og smal strækning, som er projekteret i en anden tid, men anden trafikbelastning.

Men det stopper ikke her. For der er blevet tildelt midler til 1-2 vej mellem Skive og Haderup. Men det er først projekteret til at gå i gang 2033. Der er ganske enkelt ingen sammenhæng i det, der foregår.

Jeg vil gerne have svar på følgende, inden jeg sætter mit kryds ved det kommende folketingsvalg:

Vil Mette Thiesen og Nye Borgerlige ændre politisk standpunkt og kæmpe for, at der tilføres en 1-2 vej fra Danmarks største fiskerihavn Hanstholm og ned til den midtjyske motorvej?

Vil Mette Thiesen og Nye Borgerlige kæmpe for, at der afsættes midler til en 1-2 vej mellem Sallingsundbroen og Skive, så strækningen bliver udbygget i forlængelse af arbejdet mellem Hanstholm og Sallingsund?

Vil Mette Thiesen og Nye Borgerlige kæmpe for, at arbejdet mellem Skive og Haderup fremrykkes?

Jeg foreslår, at der tilføres yderligere 800 millioner.

De 400 millioner tages fra den planlagte udbygning af rute 18. Dette kan sagtens udskydes til 2035. De 9,5 km ændrer ikke på områdets muligheder for at vækste. Men det betyder alverden for Thy, Mors og Sallings muligheder for vækst. De resterende 400 millioner tages fra puljen »småinvesteringer«.