Skønne, spildte muligheder

13. september 2021, 13.18

Foto: Adobe Stock Photo

KRIG Afghanistan er blevet en langtrukken og kostbar katastrofe.

Der var et strålende øjeblik i forløbet, der kunne have været et afgørende vendepunkt, der havde ændret historiens gang.

En ældre film med Tom Hanks og Julia Roberts beskriver dette; Charlie Wilson’s War. Kan anbefales, hvis læserne har mulighed for at se den.

Ja, det er bare en ordinær, underholdende spillefilm - men handlingen er (stort set) autentisk.

Vi er tilbage til dengang, da Sovjetunionen førte krig i Afghanistan. Et amerikansk kongresmedlem ser en oplagt mulighed for en lukrativ forretning - at levere våben til afghanerne.

Et indbringende eventyr, akkurat som handel med militært isenkram som regel er. Kolleger i kongressen opdager, hvad der foregår, og får en glimrende idé.

Når vi i forvejen leverer diverse udstyr, hvorfor så ikke også sende soldater, der viser, hvordan det skal bruges, som fx den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde, når man vil pille en russisk kamphelikopter ned fra himlen?

Som bekendt blev denne operation en succes. USSR opgav, og trak sig ud af krigen.

Her kommer så det skæbnesvangre øjeblik, som det iøvrigt også konstateres i filmen. Her kunne amerikanerne have sagt;

»Nå, så fik vi smidt de +++++ russere ud. Sig til, hvis der er problemer med dem en anden gang. Nu tager vi hjem igen. Kan I have det godt«.

Tænk, hvis de havde gjort sådan. Tænk, hvis afghanerne den dag idag betragtede amerikanerne - og den vestlige verden - som deres venner. Kan læserne forestille sig det? Istedet besluttede én eller anden klovn, at så kunne USA jo passende forblive i området, som besættelsesmagt. Herefter gik alting galt.

Ja, der er en generation af afghanere, der i mellemtiden har oplevet en helt anden og langt bedre tilværelse end deres forældre. Og hvad fik vi andre så ud af det?

Kort sagt, har hver eneste politiker én og kun én pligt. At gøre, hvad der er bedst for sit eget fædreland. Sådan agerer de fleste også i andre lande. I Danmark er der desværre alt for mange folkevalgte, der er besat af en højtflyvende red-verden-tankegang, og som handler i direkte modstrid med landets interesser. Helt seriøst. Hvad ++++++ skulle vores soldater derovre? Hjælpe amerikanerne med at opføre sig som totale tumper? Det klarer de ellers fortræffeligt alene.

Indlæser debat...