Minister vil ikke omgøre gelænder-beslutning - men vil se på lovgivningen

Udgivet:15. september 2020, 06.20

Læsetid:2 minutter

Mange turister har allerede stiftet bekendtskab med det nye gelænder i løbet af lørdagen. Foto: Anton Simonsen

Jens Kristensen
| jkr@skivefolkeblad.dk

Danskernes fælles kulturarv - herunder Bette Jenses Hyw på Fur - skal kunne opleves og ikke udelukkende bevares for historiens skyld.

Det har kulturminister Joy Mogensen (S) meddelt Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard (V), pr. brev.

- Denne sag illustrerer, at Folketinget har valgt at lave en meget restriktiv lovgivning på området for fortidsminder, og at der i forvaltningen af denne også har udviklet sig en meget restriktiv praksis. Der er selvfølgelig et vigtigt hensyn til, at vi skal passe på vores fælles kulturarv, men jeg vil også meget gerne se på, om der i lovgivningen er de rette balancegange, skriver Joy Mogensen til Peder Christian Kirkegaard.

I juli skrev han til Joy Mogensen for at få tilladelse til at lade et støttereb sidde på trappen på Bette Jenses Hyw på Fur i sommerhalvåret. Furboer og Skive Kommune har de seneste år kæmpet for at få tilladelse til et gelænder på gravhøjens trappe. Det har Slots- og Kulturstyrelsen afvist.

Efter at furboer i sommer så opsatte et støttereb på trappen for at sikre gangbesværede adgang til højen, som er en af Furs største turistattraktioner, bad Slots- og Kulturstyrelsen hurtigt Skive Kommune om at fjerne støtterebet, efter embedsmænd i styrelsen opdagede, at det var sat op.

Joy Mogensen vil ikke omgøre embedsmænds afgørelse. Hun konstaterer, at støtterebet har samme funktion som et gelænder. Hun henviser til, at det daværende Natur- og Miljøklagenævnet i 2014 stadfæstede den daværende Kulturstyrelsens afgørelse om, at et gelænder skæmmer gravhøjen Bette Jenses Hyw.

Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse var en 5-5-afgørelse, der stadfæstede Kulturstyrelsens beslutning, fordi formanden for klagenævnet stemte for at stadfæste.

De fem, der stemte for at ophæve forbuddet mod gelænder på den lovlige trappe på højen, fremførte, at det daværende gelænder var et naturligt tillæg til trappen og en nødvendighed af hensyn til sikkerhed og tilgængelighed for bevægelseshæmmede, ligesom gelænderet måtte anses for at være af underordnet betydning i forhold til den lovlige trappe (uden gelænder).

Læs også
<span>Fungerende borgmester glæder sig over, at minister vil se på gelændersag:</span> »Meget positivt« <span>Fungerende borgmester glæder sig over, at minister vil se på gelændersag:</span> »Meget positivt«
Læs også:
Fungerende borgmester glæder sig over, at minister vil se på gelændersag: »Meget positivt«