Lokal musik, sport, kultur og kirke

27. november 2021, 08.06

Mads Langer - sanger og musiker og komponist med Skive-baggrund - blev gift for to år siden. Det var den tidligere præst i Resen, Gunner Lund-Sørensen, der viede parret, og Mads Langer og sognepræsten fik genoplivet, hvordan Mads Langer ved konfirmand-forberedelserne spillede klaver til salmerne i præstegårdens konfirmandstue:

- Jeg var 13 år og fik sagt til præsten, at han ikke sang rent, og at jeg gerne ville spille, så han kunne høre, hvor tonerne lå, fortæller Mads Langer til Kristeligt Dagblad. Senere - i gymnasietiden - var det så præsten, der introducerede Mads Langer til Søren Kierkegaards forfatterskab, Et forløb Mads Langer i dag ser som »en gave«. Sådan kan liv og skæbner knyttes sammen med smukt resultat og tro og musik kan finde nye veje.

Mads Langer er også et »produkt« af Skive Musikskole og blot endnu en understregning af, at Skive i forhold til kultur, musik og sport har meget at byde ind med - og leverer fornyelse.

Skive Festival blev - på grund af tidspunktet - en af de største festivals i Danmark i år. Den fortsætter, og i går kunne vi her i avisen berette, at der næste år i august kommer en ny musik-festival - inde eller ude afhængig af vejret - omkring Kulturcenter Skive. Læg dertil masser af andre musik-oplevelser i Skive og Salling m.v. og en stor og god musikalsk mangfoldighed toner frem.

Den nyvalgte formand for kultur-og fritidsudvalget, Morten Enggaard (V) betoner at ville fortsætte et godt samarbejde i udvalget i udviklingen af gode rammevilkår for kultur og idræt. Og han bidrager med gode tanker om, at der om muligt skal leveres flere personlige, levende oplevelser med kulturhistorien. Kommunens idrætsfaciliteter kommer også i fokus både for eliten og breddeidrætten.

Skiveegnen som sportsby er ganske godt med. I herrehåndbold er Skive fH i bedste række - og kan f.eks i dag byde på lokalopgør mod TT Holstebro. Og i fodbold kom Skive IK heldigvis i gang efter en sølle start, så er der begrundet håb om en top seks placering i 2. division og på sigt oprykning. Trav, atletik, surf, taekwondo m.v. er andre eksempler på lokal sportslig succes.

Der er grænser for, hvad en kommune må støtte med i forhold til eliteidræt, men inden for de rammer og grænser er det også vigtigt at gøre det - for det er ligesom med et blomstrende kultur-og musikliv både med til at give Skiveegnen oplevelser og sætte området på landkortet på positiv vis.

Fjord og skov er f.eks en del af det »minde« , som en del vender hjem med efter at have besøgt Skive Festival.

Mads Langer, som voksede op i Resen Vest, og blev student på Skive Gymnasium, giver i et interview med Kristeligt Dagblad også bud på, hvad der er vigtigt for at hans liv er vater - hænger sammen. Tiden med datter og ægtefælle, plads til latter, tid til masser af motion, sund kost - og så hvad han flot kalder »sjæleføde« - det finder han i litteraturens verden, i meditation og i bøn, herunder via regelmæssig kirkegang, hvor han blandt andet holder af at synge salmerne med andre og »gå ind i et rum, hvor nogen har gjort sig umage og vil beskæftige sig med livets store spørgsmål«.

Og også på kirke-området byder Skiveegnen stærkt ind med budskaber og mangfoldighed. Alt i alt er vi således godt rustet med »sjæleføde« i rummelige og mangfoldige udgaver! Og tak for det!

O.D.

Indlæser debat