Salling-gartneri klar med helt ny dyrkningsmetode: Salaterne vokser i luften

Udgivet:25. oktober 2019, 09.59

Læsetid:2 minutter

Brian Nørskov og Sune Rasmussen (til venstre) har brugt utallige aftener, weekender og ferier de seneste par år på at nå til det resultat, som i dag står på ræd og række i det gamle drivhus i Jebjerg. Foto: Steen Don

Turit Skovborg
Journalist| ts@skivefolkeblad.dk

Det kan næsten føles som at få lov at kigge ind i fremtiden, når man kigger ind i drivhusene hos virksomheden Wellfarmed i Jebjerg.

Her vokser salathovederne nemlig ikke i andet end en lille klump stenuld, og der er frit udsyn til planternes rødder, der bare hænger ned i luften fra planten.

Tre iværksættere, Sune Rasmussen, Henrik Rasmussen og Brian Nørskov, har udviklet en produktionsform for planter, som meget vel kan blive fremtidens måde at dyrke på, når man mangler plads og rent vand på en stadigt tættere befolket planet.

- Vi kan dyrke 50-60 procent mere, fordi vi dyrker vertikalt, siger Sune Rasmussen om de 18.000 salathoveder, der vokser sig store i drivhuset.

På mandag høster de selv de første salathoveder og sender dem ud på det danske marked, og i løbet af få uger er de klar til at sende nye hoveder ud og udvide produktionen.

Wellfarmeds forretning ser dog ud til at række langt videre end de grønne salater på række, for de tre iværksættere vil ikke kun sælge salat.

De vil sælge deres system og deres viden på området, og det kan der formentlig være god forretning i i en tid, hvor alle verdens medier og politiske debatter flyder over med ordet »klima«.

For godt nok er det heller ikke noget nyt at dyrke grøntsager lodret i stedet for vandret, men ideen om at kombinere metoderne og i øvrigt dyrke i pyramideform vil passe ind rigtig mange steder. Iværksætterne havde selv tænkt i at dyrke grøntsagerne i et tårn.

- Der kan dyrkes mikrogrønt alle mulige steder. Der står for eksempel rigtig mange nedlagte landbrug med udhuse, og de vil nemt kunne laves om til små gartnerier. Vi kan designe vores produktionssystemt til, at det kan passe ind i alle bygninger, der ellers bare står tomme. På den måde er det også bæredygtigt. Der er en kæmpe bevægelse i gang på den her front. Det bliver måden at sikre en fremtidig fødevareproduktion på til en stadigt voksende befolkning, mener Brian Nørskov.

Mere interessant læsning

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Skive Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere