Ny plakat hylder lokal dialekt: »Det er fedt at mærke interessen«

Udgivet:26. november 2019, 06.13

Læsetid:1 minut

Hanne Mogensen driver FlotTryk fra sit hjem i Schweiz, men de talemåder, der er blevet plads til på hendes nye plakat, stammer fra Salling.

Antallet af danskere, som taler sallingbomål, svinder ind.

- Dialekterne er en del af vores DNA, uanset om vi taler dem eller ej.

Det mener kvinden bag FlotTryk, som netop har udgivet en plakat, der vil være med til at holde liv i dialekten fra Salling.

I seks år har Hanne Mogensen, som stammer fra Mors, drevet virksomheden FlotTryk. Virksomheden, som hylder især udkantsområder i Danmark, opstod da hun flyttede til Schweiz, hvor hun i dag bor.

- Jeg ville skabe noget, som jeg kunne hænge på min væg, som kunne minde mig om, hvor jeg kommer fra, og som samtidig var et statement om, at jeg er både stolt og taknemlig for min geografiske baggrund, fortæller Hanne Mogensen.

Den første plakat var af Mors, den næste af Salling. Siden er både Fur, Thy, Fanø, Als, Læsø, Samsø og hele Danmark kommet til som motiver.

- Der er stadig mange andre områder, jeg vil hylde med en plakat. Men der er et andet projekt, som længe har ligget mig på hjertet. Og nu kan jeg ikke holde det tilbage mere. Det handler om de dialekter, som knytter sig til forskellige områder i Danmark, fortæller Hanne Mogensen.

Hun taler selv morsingbomål med sine forældre og søskende.

Via blandt andet opslag på facebook har Hanne Mogensen fået hjælp af sallingboerne selv til at skabe plakaten.

- Det var fedt at mærke interessen. Mange havde meget sjov ud af at grave udtryk frem fra deres dialekt, og det bekræftede min egen erfaring: At dialekterne er noget, som er en del af vores kulturarv og betyder noget for mange, siger Hanne Mogensen.

Plakaten fungerer som mini-parlør, og den er en sjov, dekorativ og informativ plakat i A3-størrelse og trykt på Svanemærket papir og på klimaneutral vis.

Den næste plakat i dialekt-serien fra FlotTryk kommer til at hylde thybomål.