Leder: Mandag uden mundbind - godt forlig

10. juni 2021, 09.32

Chefredaktør Ole Dall

På mandag ryger mundbindet. Det var længe et synligt symbol på corona-kampen. Nu er et farvel til mundbind et symbol på en ny, velfortjent frihed til danskerne, som resultat af nattens brede forlig på Christiansborg.

Optakten til forliget var positivt i går. Lave smittetal, kun 122 corona-indlagte i hele landet og et kontakttal på 0,8, som vidner om en aftagende epidemi. Alt sammen var det med til at begrunde store skridt i retning af normalisering af det danske samfund. Og allerede fra i morgen er der vigtigt nyt.

Restauranter og barer må fra fredag holde åbent og servere alkohol frem til midnat. Det er en branche, der har været hårdt ramt af restriktionerne, og nu bliver der både mulighed for flere gæster - og gæster der bliver længere. Midt i næste måned udvides den mulige åbningstid til kl. 2 om natten. Og i nattelivet får natklubber lov til at genåbne fra 1. september - dog mod fremvisning af det coronapas, der fastholdes som led i genåbnings-processen. Dog ikke på biblioteker, hvor der fra mandag ikke skal vises coronapas.

Fra mandag er der kun krav om mundbind, hvis man står op i den kollektive trafik. I resten af samfundet kan danskerne helt droppe det mundbind, som ikke mindst her i det lune vejr har generet mange - og samtidig har effekten, også ifølge eksperter, været tvivlsom.

Overordnet forsvinder stort set alle restriktioner senest 1. september - med undtagelse af corona-passet, der gradvist ophæves - for natklubber f.eks 1. oktober.

Vi er stærkt på vej til frihed og normale tilstande,og det et velbegrundet skulderklap til den danske befolkning, som har bidraget til, at der kom styr på smitten. Der er holdt afstand, sprittet hænder og taget hensyn - og vaccinationerne og sommervejret hjælper også til en normalisering. Desværre er Danmark - sammenlignet med mange andre lande - ikke kommet så langt med vaccinationerne, som det var ønskeligt. Næste vigtige skridt bliver afgørelsen om, hvorvidt Danmark som det eneste land i Europa skal fastholde afvisning af Johnson & Johnson vaccinen - eller om den skal tages i brug i et vist omfang.

Som led i de normale tider bliver der fra på mandag normal hverdag i hele skoleverdenen. Det er også et vigtigt element, at grænsen for det såkaldte forsamlingsforbud øges markant. Indendørs bliver det fra 1. juli på 250 personer.

Og så åbner forliget for op til 25.000 tilskuere - med coronapas - når Danmark skal spille EM-kampe i fodbold på hjemmebane i Parken. DBU meddelte dog i morges, at man ikke er klar til at lukke 25.000 tilskuere ind til den første kamp mod Finland på mandag.

Det er overordnet et godt forlig om et mere normalt og frit Danmark. Og godt at det igen blev et bredt forlig. Alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige er igen med i forliget. Kristendemokraternes enmandshær i Folketinget, Jens Rohde, var angiveligt heller ikke, da han formentlig lige som diverse løsgængere ikke var inviteret.

Flere eksperter omtaler også forliget som en løsning med en rigtig balance.

Fra mandag skal vi igen se ansigter uden mundbind i butikker, supermarkeder m.v. Kommer der tilbageslag med smitten, må det tackles. Men nu belønnes kamp mod corona velfortjent med frihed og normalisering. Farvel mundbind!

O.D.

Indlæser debat...