Nedlagt i stilhed: Turister kan ikke finde Tarok Ruten

Udgivet:26. juni 2020, 06.49

Læsetid:2 minutter

At turisterne ikke kan finde de omgivelser, som »Dannebrog på fire ben«, travhesten Tarok, havde sit hjem i, skyldes, at Tarok Ruten fra og ned i år er nedlagt på foranledning af lodsejere og beboerne i området. Arkivfoto

3 år siden

- Hvor er Tarok Ruten?

Danskerne ser ud til i stigende grad at ville holde ferie herhjemme i år som følge af corona-krisen, og det er én af dem, der spørger, hvor vandrestien, der har fået sit navn efter travhesten, der blev kaldt »Dannebrog på fire ben«, kan findes?

- Vi har læst på rutens hjemmeside, men da vi kom dertil, var der ingen parkering, afmærkning eller skiltning, slår turisten, der var på vej til Fur, fast.

Han ønsker ikke at se sit navn i Folkebladet, da han »bare gerne ville gå turen og fortælle mine tre børn om Tarok, som Skive var kendt for, da jeg selv var barn«, som han oplyser.

Folkebladet har søgt aktindsigt i en korrespondance hos Skive Kommune, og den viser, at ruten er nedlagt som følge af et ønske fra tre beboere og lodsejere i området.

Kommunen spørger i en mail af 30. marts i år, om de fortsat giver tilladelse til offentlig færden på vandreruten ved Hagenshøj.

En uge senere svarer en beboer, Hans Ole Lund, at han og to lodsejere ønsker ruten nedlagt.

Hans Ole Lund skriver:

- Jeg har snakket med Jane og Henning Vroue samt Michael Kristensen, og vi er blevet enige om, at da Tarok Museet ikke er der længere, ser vi ingen grund til at Tarok Ruten er der, så vi vil gerne, at den nedlægges ...

Hans Ole Lund rykker for svar fem uger senere - og nu lover kommunens folk, at ruten bliver sløjfet.

Tarok Ruten var en del af en større markedsføring i 2013 i forbindelse med premieren på spillefilmen »Tarok – grib drømmen mens du kan«, som blev optaget ikke alene i Taroks gamle stald på Hagenshøj.

Der blev også filmet i de naturskønne omgivelser, hvor travhesten i sin tid græssede med udsigt over Skive Fjord.

Skive Kommune gav i foråret 2013 et tilskud på 600.000 kroner til filmen.

Tarok Ruten, der blev lanceret samtidig med premieren på filmen, var en rejse gennem tre årtier – fra det traditionelle landbrugssamfund i 50’erne, op gennem 60’erne med pigtrådsbal og kærlighed, til oliekrise og national stolthed omkring en hest i 70’erne.

På Tarok Ruten stod der skilte med små historier om filmen og om Tarok. På hvert skilt var der en QR-kode, som besøgende kunne scanne med deres mobiltelefoner.

Det kostede 33.500 kroner, som Landsbyudvalget bevilgede, at etablere ruten - og siden søgte - og fik - Tarok Museet tilladelse til at etablere pæle og tov, så folk havde noget at holde i, når de gik på limfjordskrænterne ved fjorden.

Da området ligger meget tæt på kysten, var det Kystdirektoratet i Lemvig, der gav tilladelsen.

Læs også
Kan ikke få forlænget lejemålet: Tarok Museet lukker Kan ikke få forlænget lejemålet: Tarok Museet lukker
Læs også
Kan ikke få forlænget lejemålet: Tarok Museet lukker
Læs også
Tæt på 300 sagde farvel til Tarok Museet Tæt på 300 sagde farvel til Tarok Museet
Læs også
Tæt på 300 sagde farvel til Tarok Museet