Medier: 15 anholdt for aktionsplaner mod svensk konsulat i Istanbul

Personer med tilknytning til IS meldes anholdt for aktionsplaner mod svensk og hollandsk konsulat i Istanbul.

Udgivet:05. februar 2023, 01.00

Læsetid:2 minutter

Demonstranter træder på det hollandske, danske og svenske flag uden for den svenske ambassade i Indonesiens hovedstad, Jakarta, mandag den 30. januar.

/ Ritzau /

1 måned siden

ISTANBUL Flere personer er blevet anholdt på mistanke om at have planlagt en form for aktion mod det svenske og hollandske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu og flere andre tyrkiske medier ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Ifølge den tyrkiske avis Hürriyet er de nærmere detaljer omkring planerne fortsat ukendte.

Tv-kanalen TRT Haber rapporterer, at 15 personer er blevet anholdt af sikkerhedsstyrker under en razzia mod personer, der menes at have forbindelser til Islamisk Stat (IS).

- Vi har fået beskeden og er i kontakt med vores folk i Tyrkiet, skriver det svenske udenrigsministerium i Stockholm til Aftonbladet ifølge nyhedsbureauet NTB.

Den højreradikale, dansk-svenske aktivist Rasmus Paludan har vakt opsigt i Tyrkiet og gjort mange lande med overvejende muslimske befolkninger vrede, efter at han 21. januar satte ild til en koran nær den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Flere steder i verden har der således været store antisvenske demonstrationer.

Rasmus Paludan har desuden sagt, at han vil brænde en koran af ved den tyrkiske ambassade i København hver fredag, indtil Tyrkiet lader Sverige blive optaget i Nato.

Det svenske udenrigsministerium har tidligere bedt svenskere i Tyrkiet om at være "forsigtige og årvågne".

Ligeledes har det danske udenrigsministerium opfordret danskere i Tyrkiet til at undgå demonstrationer og større forsamlinger, som kan udvikle sig voldeligt.

Sverige, Finland og Tyrkiet indgik i juni en aftale, der skulle bane vej for de nordiske landes optagelse i Nato.

Men i kølvandet på Rasmus Paludans koranafbrænding i Stockholm udtalte den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, at Tyrkiet ikke vil godkende svensk medlemskab af Nato, så længe Sverige tillader, at aktivister afbrænder Koranen.

Erdogan har siden åbnet for at lade Finland komme med i Nato alene. Men nabolandene foretrækker at fortsætte det parløb, som de har kørt igennem hele processen.

/ritzau/