Der skal styr på økonomien

Udgivet:17. maj 2022, 11.00

Læsetid:1 minut

Morten Jensen.

Af Morten Jensen. Margretevej Skive

INFLATION Købekraften falder og falder, grundet usædvanlig stor mangel på varer. Nedlukningerne ved Corona medførte store tab og mangel på arbejde. Det valgte staten at kompensere ved at understøtte nedlukkede virksomheder og deres ansatte.

Man glemte at fortælle, at tilfører man markedet penge uden bagvedliggende produktion får man inflation, der kun kan bremses ved at genjustere pengemængden til hvad produktionen er værd.

Det er stort set kun det private marked, hvor man kan værdisætte produktion, og hvor produktionen kan afsættes så den nødvendige valutaindtjening sker. Den mest smertefri metode til at bremse inflationen er at nedskære offentligt forbrug og overflytte offentligt ansatte til det private marked for at løse den del af inflationen.

Det er muligt nu, hvor der er mangel på arbejdskraft, men vil ikke være det, hvis inflationen medfører recession. Den anden faktor er kombinationen af klima- og energipolitik, der ikke er rettet på markedets behov for energi, men på politikernes behov for at frelse verden fra undergang. Det har medført større efterspørgsel end udbud, og mens billige energikilder lukkes, kan producenter af energi presse priserne i vejret, for samfundet og det enkelte individ kan ikke fungere uden. Hvor er det politiske parti, der tør sige tingene som de er, og hvor er det politiske flertal, der vil sørge for, at vi igen får styr på økonomien?

Vi kan ikke kompensere os ud af forarmelse, kun producere os ud af problemet.

Indlæser debat