I 2019 var Venstre vilde med store græssere og mere vild natur. Hvad er der sket siden, Kristian Pihl Lorentzen?

Udgivet:26. januar 2022, 12.08

Læsetid:2 minutter

Debatten om græssende dyr i landets nationalparker er blusset op igen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Af Kasper Roug miljøordfører for Socialdemokratiet Christiansborg 1240 København K

NATUR I den seneste tid har Venstres Kristian Pihl Lorentzen pen flere gange bidraget til mytedannelse om mit og andre partiers gode arbejde for at sikre mere vild natur i Danmark. Det gør mig vemodig, når jeg ved, at Venstre tidligere anerkendte alvoren ved biodiversitetskrisen og bidrog konstruktivt til at finde ansvarlige løsninger.

For tilbage i 2019 var Jakob Ellemann-Jensen miljø- og fødevareminister, og dengang påpegede han altid, at han var minister i den rækkefølge og med stort M. På samme måde talte Jakob Ellemann-Jensen også om store ambitioner for mere vild natur og behovet for at handle.

Det blev godt nok aldrig til andet end ord, men flere gange løftede han sløret for sine planer. Og ja, sandelig så, dengang lød det, at »der skal nogle store græssere ud, og så skal naturen ellers være uberørt«. Præcis som det også er planen i dag med de kommende naturnationalparker.

Desværre forholder det sig nu modsat, når man læser Kristian Pihl Lorentzens seneste skriverier om naturnationalparker. I denne avis har han eksempelvis fremført en skræmmekampagne om, at store græssere fører til »risiko for at blive angrebet«, og at det tilhørende hegn skulle hindre enhver form for »fri bevægelighed« for de besøgende.

Derfor er det også vigtigt for mig at mane skræmmekampagnen til jorden. Selvom jeg selv og mit parti rigtigt nok arbejder for at få store græssere i vores naturnationalparker, så gør vi det, fordi erfaringerne fra andre steder er, at det ikke er farligt at have fredelige dyr gående rundt.

De store dyr får til gengæld et drømmejob. At spise, sove og spise endnu mere. Kort sagt, holde dele af naturen åben, til gavn for kriblekrable, dyr og os mennesker. Den eneste grund til vi hegner dyrene inde er, at vi nødigt skulle stå med store heste eller stude ude på landevejen eller cykelstien til fare for trafikken og gene for lodsejere.

Jeg vil også gerne endnu engang gøre det klart, at jeg har det som min hovedprioritet at sikre åbenhed og inddrage lokale bekymringer. Jeg læser og lytter til de bekymringer, der kommer til udtryk i debatspalterne. For i min optik skal naturnationalparkerne være for alle. Og derfor det også helt afgørende, at der foregår en god dialog med lokale foreninger om, hvordan de store græssende dyr skal indhegnes i naturområderne? Så kære Kristian Pihl Lorentzen. I 2019 var Venstre vilde med vild natur. I ønskede det samme, som vi i dag arbejder for med naturnationalparkerne. Så kan du forklare mig, hvordan Venstre vil have store græssere uden hegn, hvorfor din formand dengang arbejdede for flere store græssere i naturen, når selv samme dyr nu fremhæves som livsfarlige?