Årets første teaterforestilling: Teaterbørn træder op på de skrå brædder

7. maj 2021, 07.00

Forberedelserne til forestillingen »Jagten på den gale professor« er i fuld gang. 12-årige Maia Pedersen (th.) glæder sig til at stå på Skive Theaters skrå brædder med stykket. Foto: Steen Don

Fire tætte klassekammerater drager ud på en farefuld rejse gennem tid og sted i »Jagten på den gale professor«, som får premiere på Skive Theater den 17. maj og spiller til og med den 19. maj. Teaterstykket er skrevet af forfatteren Peter Tjørnholm og bliver opført af Skiveegnens spritnye teaterskole for børn, TRAKO.

Det bliver årets første forestilling på den lokale teaterscene - og såmænd også den eneste i hele teatersæsonen.

- Det bliver en kæmpestor oplevelse for de unge mennesker. Det at stå på en scene foran en masse mennesker glemmer man aldrig, så det er også en helt fantastisk følelse at kunne give dét videre til vores elever, siger Jesper Nielsen, der er en af teaterskolens to undervisere.

Børnenes teaterforestilling var sådan set klar til at blive opført tilbage i januar, men måtte udskydes på grund af de skærpede corona-restriktioner. Selvom andre fritidsaktiviteter for børn måtte lukke helt ned i en stor del af vinteren og foråret, så kunne teaterskolen fortsætte online.

Hver uge kunne eleverne tage kontakt til underviserne og øve deres replikker, så forestillingen fortsat ville sidde fast i hukommelsen indtil den ubestemte premieredag. Med den gradvise genåbning blev det også muligt for teaterskolen at øve udendørs, og nu foregår den ugentlige øvegang i hallen hos Ungdomshuset.

Teaterskolen er en forholdsvis ny tilføjelse i fritidslivet for børn og unge på Skiveegnen. Den er i øjeblikket midt i en prøveperiode, der har kørt siden august 2020, og er blevet økonomisk støttet med 60.000 kroner fra kommunens kultur- og fritidsudvalg. Det selverklærede håb fra teaterskolens undervisere er at gøre teaterskolen til en permanent institution i Skive.

- Målet er at komme på kommunens budgetplan for 2022, for så ville vi én af os kunne drive skolen på fuldtid og vi ville kunne have flere hold ad gangen. Det vil simpelthen være en drøm for os, fortæller Jesper Nielsen med et stort smil.

Han og kompagnonen Marc Bray har begge dyrket teaterlivet i cirka 20 år og har siden 2010 optrådt sammen som duoen »For 117. gang«, der genfortæller klassiske eventyr på nye og skæve måder. De to er et tilbagevendende indslag til børnekulturnatten i Skive og har længe haft byen i kikkerten i forhold til at skabe en teaterskole.

- Jeg er selv født og opvokset i Fly og gik til en hulens masse fritidsaktiviteter uden rigtig at blive fanget af nogle af dem. Så blev jeg meget bidt af teatret og måtte tage til Viborg for at dyrke det der, fordi der ikke var nogle tilbud i Skive. Og så gik der ellers 20 år, og der var stadigvæk ikke sket noget i Skive, og så måtte vi jo prøve at lave om på det, forklarer Marc Bray.

Han og Jesper Nielsen understreger, at det havde været en vanskeligt foretagende uden den store velvilje fra kommunen og de øvrige institutioner.

- Ungdomsskolen står for at bygge alle rekvisitter og kostumerne får vi også hjælp til, fortæller Jesper Nielsen.

- Vi er så heldige, at alle dem vi er i kontakt med, bare gerne vil have, at vi lykkes med det her projekt, siger Marc Bray.

Det er teaterskolens første hold på 14 personer i alderen 10-13 år, der nu kan se frem til den store premieredag. Lige nu handler øvegangene om at forberede sig til forestillingerne.

- Undervisningen drejer sig om den fysiske fremtoning og hvordan man taler et rum op. Det kræver lidt mod at turde være fjollet overfor en masse menensker, men de (eleverne, red.) har været rigtige dygtige. De er simpelten så seje, fortæller Jesper Nielsen.

Spørger man eleverne på teaterskolen er de da også spændte på at fremføre forestillingen på en vaskeægte teaterscene, men flere fremhæver også det sociale samvær på holdet som en vigtig del af den ugentlige undervisning.

- Det er rigtigt sjovt og hyggeligt at gå til teater, fortæller Emilie Bjærregaard og pointerer, at hun har lært sine med-skuespillere rigtig godt at kende i løbet af den korte tid, som teaterskolen har eksisteret. Hun deltog også i det to uger lange sommerdramaskole, som de to undervisere tidligere har stået bag, inden de fik midler til starte teaterskolen op.

Inden børnene indtager Skive Theaters scene som de første skuespillere i 2021, så fortsætter øvelserne lidt endnu med de kommende rekvisitter og kostumer.

Børnene har øvet replikker online og udendørs i den lange nedlukningsperiode. Nu kan de øve hos Ungdomsskolen, der også sørger for at bygge rekvisitter. Foto: Steen Don
Stykket handler om fire venner, der forsøger at redde arvingen til en stor formue, Smilla von Milliard, som er kidnappet af en gal fysiklærer, der rejser rundt i tid og sted. Foto: Steen Don
Emilie Bjærregaard (i midten) er en af de unge teaterinteresserede, som har været med fra teaterskolens begyndelse som sommertilbud. Hun har været med lige siden. Foto: Steen Don

Indlæser debat...