Vellykket bog om en flugt

Udgivet:15. november 2013, 19.12

Læsetid:2 minutter

Andrea Hejlskov er født i Skive og boede på Mors, da beslutningen om at flytte væk fra civilisationen blev taget - og indledt for to år siden. Det er det, hendes nye bog »Og den store flugt« handler om. Arkivfoto

- For 50.000 kroner kan jeg sætte mig ned og skrive...

Sådan skrev Andrea Hejlskov på Facebook i et forsøg på at prøve kræfter med det, som endnu kun var i sin vorden: »Crowdfunding« - et indsamlet arbejdslegat, der skulle være med til at realisere en ny drøm.

Hun ville skrive en bog med titlen »And the great escape«. Andrea Hejlskov er født i Skive og boede på Mors, da beslutningen om at flytte væk fra civilisationen blev taget - og indledt for to år siden.

Og drømmen om bogen var ny, for familien havde allerede taget de første skridt til at realisere drømmen om den nye tilværelse i de svenske skove i Värmland.

Og det er det første år af det eksperiment, der for mange vil forekomme usædvanligt og ikke så lidt optimistisk, der beskrives i bogen. Ingen el og varmt vand i en husstand, der ikke bare tæller to teenagere, men også en, der er tæt på at blive det - samt en to-årig.

Familien går i gang med at bygge et bjælkehus, og det er en langstrakt proces. Familien bliver udsat for den ene prøvelse efter den anden i den nye tilværelse som nybyggere. Et enkelt og rigt liv, men også et barskt og voldsomt liv, for regnen står ned i dagevis, vinteren er iskold og hård, længslen efter frisk mælk stiger - og pengene er få.

Men i tilgift kommer fællesskabsfølelsen i familien, men også i omgivelserne. Og den store, sjældne følelse, da presset fra klokkeværk og kalender letter.

Sådan ville den enkle fremstilling lyde.

Men det solide ved bogen er, hvor åbenhjertigt Andrea Hejlskov beretter om rygsmerter som følge af det hårde, fysiske arbejde, som æder al energi. Hvordan hestene bides, da krybben er tæt på at være tom og frostgraderne stiger. Ægteskabet slår revner, mens diskussionen om, hvilke moderne hjælpemidler det simple liv kræver - og ikke kræver.

»Og den store flugt« er intet festskrift, men derimod en meget levende og velskrevet bog, der bør blive læst for sin store ærlighed. Og for sit tidssvarende sprogbrug, for man kan sagtens høre en moderne familie langt fra alfarvej gå op i limningen med et projekt, som kræver sine justeringer.