Danske Bank er Skive Kommunes hovedbank: Hvidvask kan få konsekvenser

Udgivet:25. september 2018, 21.35

Læsetid:2 minutter

Fotomontage: Arkivfotos: Lindy Jørgensen og Scanpix

Jens Kristensen
Journalist| jkr@skivefolkeblad.dk

5 år siden

Danske Bank er Skive Kommunes hovedbankforbindelse, og det kommer banken til at være mindst til og med 2020.

Det kommer skandalen om Danske Banks engagement i hvidvaskeri af penge i Estland næppe til at ændre.

Skive Kommune udbyder som andre kommuner opgaven som kommunens hovedbank-forbindelse. Danske Bank overtog efter udbud sidste år rollen fra Nordea, og den aftale løber til og med 2020. Før Nordea havde Danske Bank i øvrigt også opgaven. En kommunes hovedbankforbindelse håndterer kommunens ind- og udbetalinger. Skive Kommune har en omsætning på cirka tre milliarder kroner pr. år.

Hertil kommer en kommunes formue. Skive Kommune har en formue på cirka 500 millioner kroner, som er fordelt på fire virksomheder, der arbejder med formueforvaltning. De virksomheder kan en kommune som en privat virksomhed eller person skifte ud, som man har lyst til, Og kommuner overvåger som private virksomheder og personer afkastene og vurderer løbende, om kommunen får det bedst mulige afkast.

Danske Bank er ikke blandt de virksomheder, som forvalter Skive Kommunes formue.

Flere borgmestre har som følge af Danske Banks hvidvask-skandale luftet bankskift. Men kommuner kan som Skive ikke bare gøre det på grund af udbuds-lovgivning.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi vil drøfte sagen om Danske Bank i Økonomiudvalget. Men vi kan jo ikke gøre noget nu, hvor vi er bundet af vores aftale med Danske Bank. Desuden er Danske Bank endnu ikke dømt for noget, siger Peder Christensen (S), 1. viceborgmester i Skive Kommune.

- Står det til mig, så skiftede vi Danske Bank ud med en anden i morgen. Det ved jeg godt, vi ikke kan. Men jeg vil kræve, at vi får skrevet ind i næste udbud af Skive Kommunes bank-forretninger, at vi kan komme ud af aftalen, hvis det viser dig, at den bank, der får opgaven, bliver involveret i noget ulovligt, siger Anders Bøge (SF).

Sådan en tilføjelse til en aftale kan Peder Christensen støtte.