Udgravninger koster Stoholm-landmand op mod 300.000 kroner

7. december 2019, 16.14

Jonas Balleby fra Stoholm kan se frem til en stor regning, da Viborg Museum har fundet arkæologisk spændende ting på hans grund. Foto: Steen Don

27-årige Jonas Balleby fra Stoholm købte tidligere på året en landbrugsgrund på Tastumvej.

Her vil han sammen med familien starte sit eget landbrug, og første skridt er en kostald kun få meter fra huset.

Men i forbindelse med den obligatoriske byggetilladelse viste arkæologerne på Viborg Museum interesse for den grund, Jonas Balleby vil bygge på.

Det betød, at der skulle foretages nogle prøveudgravninger, og de viste, at der var noget på grunden, som Viborg Museum ville kigge nærmere på.

Udgravninger har nu vist, at der på grunden har været syv huse, to gravsteder og en urne. Det ældste hus skulle angiveligt være fra før år nul.

Problemet for Jonas Balleby er, at han ifølge museumsloven skal betale for udgravningerne, da han er lodsejeren.

Og det kommer i værste fald til at koste ham 290.000 kroner.

- Jeg synes, det er urimeligt, at det er mig, der skal betale for de her udgravninger, og jeg kan jo ingenting gøre. Jeg havde sat lidt penge fra til det, hvis der nu skulle være noget, men jeg havde aldrig regnet med, at omfanget kunne være så voldsomt, siger Jonas Balleby.

Han forventer ikke, at der sker noget med lovgivningen inden projektet med kostalden, men han håber, at der er sket ændringer, inden han engang måske skal bygge igen.

- Jeg ved, der er mange, der undrer sig over de her regler. Og jeg synes, der bør kigges på dem igen, inden flere kommer til at stå med en stor regning, lyder det.

Viborg Kommune betaler også en del af prisen for udgravningerne.

Læs mere i avisen mandag.