Opslag bliver delt igen og igen: Sygeplejerske lagde sin lønseddel på Facebook

Udgivet:18. december 2017, 16.31

Læsetid:4 minutter

Hanne Skibsted
| skib@skivefolkeblad.dk

Siden sygeplejerske Rikke Bæk Cramer fra Skive søndag eftermiddag lagde sin lønseddel til offentligt skue på Facebook tagget med hashtagget #sophieslønsfest, er opslaget blevet delt igen og igen.

I løbet af det første døgn er det blevet både delt og kommenteret flittigt, og der kommer hele tiden nye kommentarer til.

Samtidig har flere andre offentligt ansatte fulgt trop og har også delt deres lønsedler som en reaktion på, at innovationsminister Sophie Løhde i sidste uge udtalte, at de offentligt ansattes har holdt lønfest i modsætning til de ansatte i det private erhvervsliv.

- Det er ikke kun sygeplejerskers lønninger, der er interessante. Det gælder også for eksempel lærere, dagplejere og social- og sundhedsassistenter, og jeg håber, mange flere vil dele deres lønseddel, siger Rikke Bæk Cramer.

- Det er helt vildt, hvor meget det kan gøre at offentliggøre sin lønseddel. Det har været turbulent, og jeg har næsten ikke kunnet passe mit arbejde i dag, siger Rikke Bæk Cramer.

Den næsten 29-årige sygeplejerske arbejder på Rødding Ældrecenter i et vikariat som sygeplejerske og synes selv, at det er »vildt grænseoverskridende« stille sin lønseddel offentligt til skue.

- Men samtidig også noget, som jeg synes er vigtigt for den kommende overenskomstforhandling. Grunden er meget simpel - der er fra politisk side lagt i kakkelovnen til en meget offentlig debat om, at offentlig ansatte holder lønfest, er lønførende, og måske er det rigtigt. Det er jeg ikke den rette til at bedømme. Men med de udmeldinger, der kommer, vil der helt sikkert blive en helt masse spekulationer om hvad offentligt ansatte tjener og ikke tjener - så nu vælger jeg at lægge min lønseddel frem, så jeg måske kan være med til at skabe et realistisk billede af det, skriver Rikke Bæk Cramer også.

I løbet af det første døgn blev opslaget delt næsten 700 gange, og der er 221 kommentarer, fyldt med mest ros men også ris til Rikke Bæk Cramer, der virkelig er kommet i skudlinjen.

[naviga:iframe allowtransparency="true" frameborder="0" height="731" scrolling="no" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frbaek1%2Fposts%2F10213476817451387&width=500" style="border:none;overflow:hidden" width="500"][/naviga:iframe]

- Jeg har gjort det, fordi jeg synes, det er uretfærdigt, når Sophie Løhde siger, offentligt ansatte holder lønfest. Mange på gulvet kan ikke klandres for at være lønførende. Men min lønseddel er måske i virkeligheden et dårligt eksempel, fordi jeg får en okay løn, og jeg vil ikke tude over min løn, men jeg tænkte, at det var vigtigt at lægge den frem, siger Rikke Bæk Cramer og understreger igen, at hendes grund til offentliggøre sin lønseddel ikke er, at hun vil sidde og hyle over sin løn.

- Jeg har ikke de rette kompetencer til at vurdere, hvad folk er værd rent lønmæssigt, men der er ikke noget hemmeligt i min løn. Den må folk gerne se, og jeg har heldigvis fået langt flere positive end negative reaktioner, og det er jeg glad for, men på den anden side har jeg altid en mening, og jeg vælger mine kampe med omhu, siger hun.

Rikke Bak Cramer oplyser i opslaget på Facebook også lidt om baggrunden for lønsedlen. Blandt andet at hun er ansat som centersygeplejerske på et plejehjem med 10 demenspladser, 16 almene pladser og en midlertidig plads. Hun er den eneste sygeplejerske og ansvarlig for den sygeplejefaglige kvalitet. Hun er på 30 tider, har ren dagvagt på hverdage og ingen weekendvagt. Rikke Bak Cramer understreger også i opslaget, at hun ikke selv synes, hun får en uretfærdig løn.

- Tværtimod er jeg nok er en af de mere heldige, både med hensyn til løn og vilkår, skriver hun og anfører, at hun får højeste lønsats efter fire og et halvt år i kraft af, at hun er kommunalt ansat.

Ved at lægge sin lønseddel op på denne måde håber hun at være med til at give et mere realistisk billede på en offentlig ansats løn.

- Jeg klager ikke over min løn, men jeg synes bestemt ikke, man kan kalde det for en lønfest, og det gør mig vred og ked af det, at der fra politisk side, efter min mening, forsøges at så tvivl om de offentligt ansattes motiver forud for den kommende lønforhandling, skriver Rikke Bæk Cramer, der bliver ærgerlig over at blive mistænkt for at være pengegrisk og grådig, for det synes hun ikke hverken kollegerne eller hun selv er.