Nu bliver det sat i stand: Gl. Skivehus får lov at blive stående

19. september 2018, 16.05

Skive Byråd har nu besluttet at sætte bindingsværkshuset ved Skive Å i stand for godt otte millioner kroner. Byrådet ved ikke, hvad huset skal bruges til. Palæbygningen til højre ejes af Hotel Skivehus. Arkivfoto: Jens Kristensen

Det gamle bindingsværkshus ved Skive Å vil blive sat i stand.

Det afgjorde et flertal i Skive Byråd tirsdag.

Det voldsomt forfaldne hus fra begyndelsen af 1700-tallet vil blive sat i stand, så det bliver anvendeligt. Det betyder blandt andet, tag og mure sættes i stand, og der bliver lavet et par toiletter i huset. Prisen bliver godt otte millioner kroner.

Skive-Listen og SF har talt for at fjerne bindingsværkshuset og få bygget et glashus over den fredede borgkælder fra omkring 1400-tallet, som bindingsværkshuset står på. Dét skulle gøre Skives allerældste bygningsværk synligt, og stedet skulle så kunne bruges som udflugtsmål.

Men flertallet ville altså ikke være med til dét. Et alternativt forslag om at nøjes med at sætte sokkel, mure og tag i stand, så huset bliver pænt og kan modstå vind og vejr for 6,5 millioner kroner, og så afvente yderligere istandsættelse, til man finder ud af, hvad huset skal bruges til, vandt heller ikke gehør.

- Brande i 1800-tallet ødelagde mange huse i Skive. Der er derfor kun få historiske huse tilbage i byen. Dette er det tredjeældste hus i Skive. Derfor skal vi bevare det, sagde borgmester Peder Christian Kirkegaard (V).

- Et gammelt hus er altid et svært emne – især når bulldozere køres i stilling, sagde Preben Andersen (DF), der foreslog, at huset efter istandsættelse måske kan udlejes til Hotel Skivehus, der er nærmeste nabo og ejer af palæbygningen, som bindingsværkshuset er bygget sammen med.

Anders Bøge (SF) beklagede, at ikke én af de, der ytrer sig kritisk, når nogen taler om at rive bindingsværkshuset ned, er kommet med andre forslag, end at Skive Kommune skal bruge millioner på at sætte huset i stand.

- Det er uansvarligt at bruge mange penge på at sætte huset i stand uden at vide, hvad vi skal bruge det til. Vi vil komme til at bruge flere penge på huset, når vi finder ud af, hvad det skal bruges til. Derfor foreslår jeg, at vi begynder med den billigste af de foreslåede istandsættelser, sagde Bente Østergaard (S)

Bettina Bugge (V) betegnede bindingsværkshuset som et af få oprindelige steder i Skive. Hun foreslog at bruge det til udstilling.

- Vi kan i huset vise, hvad der var i Skive, og hvad der kommer, sagde hun.