Den amerikanske jobskabelse i april skuffer markant

7. maj 2021, 15.25

Der blev skabt 266.000 job uden for landbruget i USA i april. Det var markant færre, end økonomerne havde ventet, oplyser regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Økonomerne havde forudset en stigning på en million ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, kalder tallene for en fæl skuffelse, men forventer alligevel, at tempoet vil stige i de kommende måneder.

- Vi venter, at yderligere opblødning af restriktioner i særligt restaurationsbranchen vil medvirke til at trække 2-3 millioner tilbage i job over de kommende 3-4 måneder.

Herefter venter han dog, at tempoet igen vil gå ned.

- Der vil altså gå noget tid, før vi får genskabt de sidste cirka 8 millioner job som krisen - selv efter fremgangen i april - har kostet, skriver Frederik Engholm.

Til sammenligning blev der i marts skabt 800.000 job. Derudover stiger arbejdsløsheden i perioden til 6,1 procent.

Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, er enig i, at jobvæksten vil tage til i de kommende måneder.

- Amerikansk økonomi har jo fået et gevaldigt skud vitaminer, skriver han.

Han påpeger desuden, at fremgangen i jobskabelsen i USA spiller en vital rolle for danske virksomheder og dermed dansk økonomi.

- USA er vores største eksportmarked, så når der kommer fart på opsvinget i USA, vil det gøre det nemmere for danske virksomheder at hente ordrer på det amerikanske marked.

- Sidste år købte amerikanerne danske varer og tjenester for 166 milliarder kroner. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten til USA, vurderer han.

Hver måned offentliggør USA antallet af skabte job. Det er vigtig viden, da det er en god rettesnor for, hvordan det går med verdensøkonomien.

/ritzau/