Plejehjem køber Christiania-cykel: Kørestolsbrugere skal også på cykeltur

Udgivet:03. april 2018, 06.17

Læsetid:3 minutter

Smilene var store, da Roslev Ældrecenter indviede to nye cykler, så de ældre kan komme på cykelture, til trods for, at de ikke længere selv er så mobile. 84-årige Anna Sørensen var af sted på den første tur med teamkoordinator Annette Daniels Møller trampende i pedalerne. Foto: Benjamin Christensen

Hanne Skibsted
| skib@skivefolkeblad.dk

En helt særlig cykel betyder, at 84-årige Anna Sørensen fra Roslev nu for første gang længe kan komme på cykeltur - til trods for, at hun er kørestolsbruger.

Anna Sørensen fik æren af at være den første på cyklen, da beboere, ansatte og frivillige på Roslev Ældrecenter indviede centrets to nye cykler.

Den ene af de to cykler er nemlig en Christiania-cykel med et specielt lad foran, hvor en kørestol kan trilles ombord og spændes fast. Og den særlige cykel er den første af sin slags inden for ældreplejen i Skive Kommune.

- Jeg har tidligere cyklet mange kilometer. Jeg cyklede hver dag fra Rybjerg, hvor vi boede, til Roslev, hvor jeg arbejdede på centralen, fortæller Anna Sørensen kort før afgang.

Cykelhjelmen er spændt forsvarligt fast, og hun også har fået en selvlysende gul vest på ud over jakken.

- Af sted med os, lyder det så fra teamkoordinator Annette Daniels Møller, der har sat sig i sadlen, klar til at trampe i pedalerne på den første tur ud gennem ældrecentrets døre og en lille tur først ud på vejen mellem ældreboligerne og derfra op og ned ad Æblevej.

De to på cykel får følgeskab op ad Æblevej af Harald Lassen og Erling O. Larsen, der med social- og sundhedshjælper Birthe Funder ved pedalerne har sat sig godt til rette i ældrecentrets nye cykel nummer to, en Christianiacykel med en bænk foran, så de ældre kan komme på cykeltur.

- Det skal vi nok få noget sjov ud af, det her, råber Annette Daniels Møller og sender et lidt forpustet grin ned til Anna Sørensen foran på cyklen.

Selv om cyklerne er udstyret med el-motor, kører de på rugbrødsmotor her på den første tur, fordi batterierne endnu ikke var ladet op.

Mens teamkoordinator Annette Daniels Møller har søgt penge hjem fra Trygfonden til den særlige cykel, hvor en kørestol kan trilles om bord, har Kontaktrådet det seneste års tid arbejdet på at få en cykel og har samlet penge ind fra blandt andet sparekasse- og bankfonde til at kunne købe den anden Christiania-cykel.

- Vi har nu en aftale med fire frivillige »cykelpiloter«, der vil hjælpe med at styre cyklerne, fortæller Stinne Krogh, der er formand for Kontaktrådet.

- Det bliver et løft for beboerne, at de kan komme ud at se vores by. Ud at snuse til rapsen, der blomstrer, ud at se, at nu begynder det hele at blomstre, eller til efteråret, når der skal høstes, og vi håber, at de ældre vil få stor fornøjelse af cyklerne, fortsætter Stinne Krogh.

De fire frivillige cykelpiloter, der indtil nu har meldt sig, er Ove Krogh, Jens Peter Johnsen, Jens Christian Teglgaard og Preben Pedersen, og de tre førstnævnte deltog også i indvielsen, hvor der også blev budt på lidt godt at spise til alle, efter de officielle snoreklip og cyklernes første ture ud i den fri luft.

Det kan både være ansatte eller frivillige, der vil styre cyklerne, som også kan bruges, hvis en af de ældre gerne vil en tur i Brugsen for at handle. I sådan en situation kan det også være klip fra regeringens klippekortsordning, der bruges.

84-årige Anna Sørensen har tidligere cyklet masser af kilometer, men har som kørestolsbruger været forhindret i det de seneste år. Nu får hun muligheden igen med kommunens første cykel for kørestolsbrugere. Foto: Benjamin Christensen