Leder: Anders Fogh i kamp for Ellemann

11. oktober 2021, 10.17

Chefredaktør Ole Dall

Da Anders Fogh Rasmussen (V) i 2009 blev NATO-generalsekretær, gav han nøglerne til Statsministeriet videre til Lars Løkke Rasmussen. Det er derfor til at forstå, at Anders Fogh i weekenden til flere medier på Venstres landsmøde gav udtryk for stor skuffelse over, at Lars Løkke har sagt farvel til Venstre og dannet et nyt parti, Moderaterne.

Anders Fogn Rasmussen minder om, at Venstre havde gjort meget for Lars Løkke, og ifølge Fogh var der plads i Venstre til både Løkke og Inger Støjberg - men de gik som bekendt begge to.

I stedet for at tale om international politik valgte Anders Fogh Rasmussen i sin tale at angribe S-regeringen for at være »ræverød« og føre en uansvarlig økonomisk politik, og så opfordrede han til internt sammenhold og opbakning bag V-formand Jakob Ellemann-Jensen. Det var ikke overraskende et populært budskab hos de 1700 landsmøde-deltagere i Herning.

Jakob Ellemann-Jensen havde mere frihed til danskerne som et hovedbudskab på landsmødet.

Han foreslog blandt andet, at ældre skal have mulighed for selv at vælge personlig pleje, praktisk hjælp og madservice - og at man som pensionist skal kunne arbejde uden at blive trukket i folkepensionen.

Udfordringerne er til at få øje på for Jakob Ellemann-Jensen, men han kan håbe på, at intern tummel i Venstre nu er et overstået kapitel i denne omgang,og at samarbejdsmulighedene synes forbedret i den borgerlige lejr.

V-formanden havde endda overskud til på et pressemøde at sige, at han »sagtens kan se« den konservative leder, Søren Pape Poulsen, som statsminister - men Jakob Ellemann tilføjede, at han hellere ser sig selv som statsminister...

V og K har før spøgt om det emne. Poul Schlüter (K) konstaterede således på et tidspunkt som statsminister, at daværende V-formand Uffe Ellemann sagtens kunne blive statsminister, men så kom tilføjelsen: - Bare ikke i Danmark!

At både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen vil blive lanceret som statsministerkandidater i næste valgkamp, behøver ikke være et problem for det borgerlige samarbejde og for mulighederne for at score vælgere. Måske tværtimod. De to partiledere kan appellere til forskelige vælgergrupper, og der vil være vælgere, der klart foretrækker den ene af dem frem for den anden som statsminister-mulighed. Og så kan man vente til stemmerne er talt op - og støttepartier har taget stilling - med i givet fald at finde ud af, hvem der skal være statsminister. Hvis altså Mette Frederiksen ikke bliver genvalgt. Og lige nu står hun til genvalg på posten.

Meningsmålinger antyder, at der ved et folketingsvalg vil blive mere spænding om statsministerposten end for et år siden. Og der er flere uafklarede spørgsmål, som kan få stor betydning.

Spærregrænsen på to procent kan ramme både partier til højre og venstre, fra hvilke partier vil Lars Løkke Rasmussens parti erobre vælgere. Og hvilken betydning får Rigsretten og mink-skandalen?

Foreløbig kan Jakob Ellemann-Jensen glæde sig over et fredeligt V-landsmøde i weekenden. Med godt en måned til kommunalvalget var der naturligvis også et stort behov for at signalere enighed efter alt det tummel,Venstre har været igennem.

O.D.

Indlæser debat