PET ser fordel i at hjemtage og afradikalisere mødre og børn

18. maj 2021, 20.10

Chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Finn Borch har tirsdag aften på et pressemøde uddybet tjenestens vurdering af sikkerhedsmæssige fordele og ulemper ved at hjemtage mødre og børn fra syriske fangelejre.

Jo længere tid tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres 14 børn opholder sig i fangelejre i Syrien, jo større sikkerhedsrisiko for Danmark kan de gå hen og blive.

Det skriver Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en vurdering, som tjenesten har udarbejdet i forbindelse med overvejelserne om hjemtagning af mødrene og børnene.

- Den sikkerhedsmæssige fordel, der på kort sigt vil kunne være ved at lade kvinderne forblive i lejrene, skal imidlertid afvejes over for den langsigtede og mere alvorlige trussel, som både kvinderne og deres børn kan komme til at udgøre, hvis de over en årrække ukontrolleret returnerer til Danmark mere radikaliserede og med mulig våbentræning.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) har på et pressemøde tirsdag aften bekræftet, at regeringen vil arbejde for at hente de tre kvinder og deres 14 børn hjem.

Derudover ønsker regeringen af hente yderligere fem børn med dansk tilknytning til Danmark. Men uden deres tre mødre, som ikke er danske statsborgere. Det forudsætter dog samtykke fra mødrene.

PET understreger, at der vil være en sikkerhedsrisiko, uanset hvilken løsning man vælger.

Men efter at have afvejet fordele og ulemper ser tjenesten flere sikkerhedsmæssige fordele ved hjemtagning.

- Denne løsning vurderes således samlet set at være forbundet med færrest usikkerhedsmomenter i forhold til håndteringen af den trussel, de pågældende personer vil kunne udgøre på sigt mod Danmark og danske interesser i udlandet, skriver PET.

Tjenesten understreger samtidig, at vurderingen hviler på en forudsætning om, at mødrene søges retsforfulgt herhjemme.

Derudover skal der over for børnene iværksættes en "markant og målrettet myndighedsindsats".

Det skal sikre, at de tilbydes den nødvendige støtte med henblik på eventuel afradikalisering og reintegration, skriver PET.

Regeringen har haft nedsat en taskforce, der har været i Syrien for at vurdere mulighederne for at hjemtage personer med tilknytning til Danmark.

Det er konklusionerne herfra, der er blevet fremlagt på et pressemøde tirsdag aften i Udenrigsministeriet.

/ritzau/