Leder: Flere skal corona-vaccineres

27. oktober 2021, 10.28

Chefredaktør Ole Dall.

Corona-smitten vokser igen.

Der er ikke grund til panik - men brug for omtanke. Smitte-kontakttallet er steget til 1,2. Det betyder, at 10 med corona smitter 12 andre. Smitten øges. Der er hver dag over 1000 nye smittede - tirsdag var tallet 1253, der var testet positiv. Og der var 195 indlagte - et tal der også er i stigning og formentlig passerer 200 i dag. Sygehuskapaciteten er omkring 900, men det er også kun oktober, og stigningen i smittetallet er ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommet tidligere end forventet.

Alle var klar over, at efterår og vinter ville betyde nye udfordringer, men stigningen er kommet hurtigere end forventet, og derfor er det relevant, at sundhedsministeren kommer med ny appel om vaccination og en advarsel.

Hvis man ikke er vaccineret - og det er cirka hver fjerde dansker ikke - så vil man ifølge ministeren med »al sandsynlighed« blive smittet i løbet af efterår og vinter.

Budskabet fra Magnus Heunicke er klart: Hvis vi skal holde Danmark åbent, så skal vi have flere til at tage vaccinen mod corona.

Ingen forestiller sig nye, massive nedlukninger i det danske samfund, men der er jo også mange andre måder at gribe til handling på. Her skal det så huskes, at det er bevist, at vaccinerne har virkning.

Det er de ikke-vaccinerede, der bærer et hovedansvar for smittespredning.

Det er de ikke-vaccinerede, der får de mest alvorlige sygdomsforløb.

Det er de ikke-vaccinerede, der i høj grad belaster sygehusvæsenet med indlæggelser.

Derfor skal fokus rettes mod de ikke-vaccinerede. Og diverse former for mundtlige appeller synes ikke at have virkning. Det er f.eks stadig i Ishøj og andre kommuner på den københavnske vestegn, at problemet er størst. Områder med mange af udenlandsk herkomst.

For at målrette indsatsen og få flere vaccinerede må nye midler tages i brug. Snak er ikke nok. Her kan der hentes inspiration fra flere andre lande. Det vil kunne blive en mulighed, at kun vaccinerede - eller tidligere smittede - får adgang en række steder.

Krav om mundbind for ikke-vaccinerede er også en mulighed. Det kan - om nødvendigt - udvides til et udgangsforbud - med få relevante undtagelser - for de ikke-vaccinerede. Man kan vel også forestille sig krav om vaccination - eller negative test - for at kunne arbejde i sundheds-og plejesektoren.

Portugal har ifølge Berlingske verdens højeste vaccinationsrate i befolkningen. Alligevel er der i Portugal stadig coronapas, som jo især presser de ikke-vaccinerede.

Under alle omstændigheder er tiden til omtanke og fokus på handling over for de ikke-vaccinerede, som jo er hovedårsagen til, at corona nu vender tilbage med fornyet styrke. Danskerne har generelt været gode til at følge anbefalingerne, men vi bliver nu ramt af det mindretal, som har sagt nej til den vaccine, som har vist sig effektiv.

Det er den gruppe, der nu skal i fokus, og bliver det nødvendigt med mere kontante midler, så må der ikke tøves. Flere SKAL corona-vaccineres!

O.D.

Indlæser debat