Leder: Erantis, forår og corona-håb

Udgivet:26. januar 2022, 12.09

Læsetid:3 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Den lille, kære, gule fighter-blomst, erantis, er igen brudt igennem den kolde januar-jord, og i år varsler den ikke bare, at der er lys og forår forude. Nu kan vi også se frem til, at alle - eller næsten alle - corona-restriktioner forsvinder. Fra 1. februar - på tirsdag.

Det er den særlige epidemikommission, der indstiller til den politiske verden, at restriktionerne ophæves i næste uge, og at coronaens status som samfundskritisk sygdom ophæves fra 5. februar. Og det vil et politisk flertal følge.

Med daglige smittetal på over 40.000 kan det måske overraske, at det er tid til at ophæve alle restriktioner, men det hænger sammen med, at den nye Omicron-variant er mildere og slet ikke fører til et faretruende antal indlæggelser. Sundhedssystemet kan således klare situationen. Der er mandskabs-udfordringer mange steder - både i offentlige institutioner og private virksomheder - men der er lys forude, og i forhold til f.eks skoler og børneinstitutioner bør kommuner om nødvendigt have mulighed for særordninger.

Men kursen er sat i retning af snarlig ophævelse af den stribe restriktioner, som corona-smitten har medført. Det bliver formentlig også et farvel til krav om mundbind og coronapas en række steder.

Derudover kan blandt andet ses frem til et farvel til deltager-begrænsninger - blandt andet i biografer og ved indendørs idrætsarrangmenter. Og restauranter og serveringssteder kan snart slippe for et udskænkningsstop kl 22 og krav om lukning mellem kl. 23 og kl.5. Forsamlingshuse, legeland og badeland og natteliv - herunder diskoteker - kan også se frem til snarlig åbning.

Det er en gave, at den nye Omicron-variant generelt er mild i forløbet, og når mange danskere får Omicron-corona, fordi den smitter let, opnås hurtigere en såkaldt flokimmunitet, som også hjælpes på vej af den store del af danskerne, der har ladet sig vaccinere - ofte tre gange.

Med ophævelse af restriktioner og et farvel til corona som samfundskritisk sygdom kommer der også en nedtrapning af den kæmpe -store test- og vaccinationsindsats og de voldsomme krav til isolations-periode for smittede, nærkontakter osv. Vildt mange danskere er havnet i karantæne.

Forhåbentlig viser det sig, at corona - som andre pandemier - er et to-tre årigt fænomen. Så kan den mutere med nye varianter og måske ende som en form for vinterinfluenza, som der så kan komme en fornuftig vaccine imod.

Med andre ord er der grund til at glædes over, at det nu for alvor går den rigtige vej. Det er godt for hele Danmark - og også lokalt godt for Skive-egnen, der som resten af landet har kæmpet med virkninger af coronakampen.

Det er - og har været - hårdt for mange brancher, og forhåbentlig vil der både politisk og i befolkningen være vilje til at at hjælpe økonomisk, hvor det er nødvendigt. Og så kan alle jo hjælpe ved at støtte det lokale liv, lokal handel, lokale restaurationer, lokale oplevelser - ja, hele det mangfoldige lokale liv.

Det har været næsten to lange, mørke år med corona. Det er ikke forbi - ligesom de første erantis ikke betyder forår for fuld skrue. Men der er i den grad lys og forår forude, og kampen mod corona bliver vundet. Det er enestående godt. Mange har kæmpet for, at den kamp skulle vindes. Og utroligt mange har ydet en ekstraordinær indsats for at holde samfundet i gang og for at hjælpe sårbare.

Nu er der velbegrundet håb om lysere tider. Og det er jo faktisk ganske fantastisk.

O.D.