Ikke medlem og DF-formandsfavorit!

26. november 2021, 10.37

Chefredaktør Ole Dall.

Den 13. december kl. 13 falder dommen i rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Anklageren kræver fire måneders ubetinget fængsel. Forsvaret i retten argumenterer for frifindelse.

Selv bidrog Inger Støjberg torsdag med ord om, at hun »ikke kommer til at sige undskyld. Jeg kommer heller ikke til at bortforklare, hvad jeg har gjort og sagt, for jeg mener ikke, at jeg har gjort noget galt«.

Inger Støjberg tilføjede, at »hvis jeg bliver dømt, tager jeg min straf, og mit liv går videre.«

26 dommere skal nu afgøre, hvad dommen i rigsretssagen skal være.

Og alt imens de sidste afhøringer og indlæg har været fremført i Rigsretten, kan det konstateres, at dansk politik er så specielt, at Inger Støjberg - der endnu ikke er medlem af Dansk Folkeparti - alligevel fremstår som favorit til posten som ny formand for DF efter Kristian Thulesen Dahls bebudede afgang! Det er da specielt, at dansk politik i almindelighed og Dansk Folkeparti i særdeleshed er havnet i den situation.

Det er også opsigtsvækkende, at Inger Støjberg, der har sagt, at hun var Venstre-kvinde »helt ind i knoglerne« i givet fald skal lede et parti, der f.eks har et helt andet negativt syn på EU end Venstre.

Men Dansk Folkepartis situation er helt speciel - og det samme er Inger Støjbergs. Og det siger meget om den forventede kobling mellem Støjberg og DF-formandsposten, at Morten Messerschmidt nu åbent siger, at hvis Inger Støjberg vil stille op som formand, så går han ikke mere efter formandsposten.

Som bekendt er Morten Messerschmidt dømt for svindel med EU-midler i byretten - en sag der er anket til landsretten, hvor der først næste år falder dom, og det gør det så også sværere for Messerschmidt at gå direkte efter formandsposten.

Pia Kjærsgaard har sagt nej - også som en overgangsfigur på formandsposten, Peter Kofod vil måske gerne være formand, men han sidder i EU-parlamentet og ikke i Folketinget, så det er problematisk, og Martin Henriksen ville - hvis han blev formand - antænde ny fløjkrig over for Messerschmidt og hans støtter. Derfor kan Inger Støjberg let blive den politiker, Dansk Folkeparti vil samles om som ny formand.

Hvis man ser bort fra, at Inger Støjberg så skal stå i spidsen for et parti og et program, som hun som Venstre-politiker ikke bakkede op om, så vil det med hendes udlændingepolitik-profil - og i mangel af parti-alternativ - passe hende med et skifte til DF. At vende tilbage til Venstre vil være en umulighed for hende. De konservative støttede rigsretssagen mod hende, og Nye Borgerlige er endnu mere EU-modstandere end DF. Samtidig har Inger Støjberg angiveligt ikke mod på et liv uden politik.

Uanset det meget specielle i situationen - og det er da specielt at et ikke-medlem af DF lige nu er favorit som ny DF-formand... - så kan det blive DF’s chance for fremgang i stedet for undergang at få Støjberg som formand.

Politisk kommentator David Trads, der har en fortid som aktiv socialdemokrat, påpeger på Altinget, at: Støjberg ved valget i 2019 var landets fjerdemest populære, at hun har stor udbredelse på Facebook og via hjemmeside, og at hun er endt med at have et stærkt brand, der bare hedder »Inger«. Trads tror, at Inger kan gøre DF »stort igen«. Det har DF fået øje på.

Og uanset dommen i Rigsretten vil Støjberg kunne bruge DF som ny platform - der er nok ikke andre.

O.D.

Indlæser debat