Salget i danske butikker falder for tredje måned i træk

Selv om salget i butikker går ned, er det fortsat på et relativt højt niveau, påpeger økonomer.

27. september 2021, 09.00

Salget fra de danske butikker faldt med 0,4 procent i august sammenlignet med juli. (Arkivfoto)

KØBENHAVN For tredje måned i træk faldt salget i de danske butikker.

Ifølge Danmarks Statistik dykkede salget 0,4 procent i august sammenlignet med juli.

Faldet er blandt andet i gruppen "andre forbrugsvarer", som dækker over elektronik som tv og computere og andre ting til hjemmet.

Til gengæld er salget af tøj gået op, og udviklingen afspejler generelt, at forbrugerne bruger penge på andre ting, efter at restriktioner er forsvundet.

Under nedlukningerne blev der kastet mange penge efter ting til hjemmet og haven, mens der nu bliver brugt flere penge på restauranter, barer og for eksempel koncerter og fodboldkampe.

- Efter genåbningen bruger vi flere penge i servicesektoren, og det koster på omsætningen i butikkerne, siger Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker i Sydbank.

- Vi venter, at det er en tendens, der vil fortsætte, selv om en tilbagevenden til mere normale forbrugsmønstre kan fortsætte i en rum tid endnu, siger han i en skriftlig kommentar.

Selv om salget er faldet de seneste tre måneder, er det fortsat på et højt niveau. Det påpeger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Der kører fortsat imponerende mange varer gennem kasseapparaterne i detailbutikkerne. Det er en intens købelyst, som danskerne stadig viser, og vi ved, at danskerne samtidig er købestærke med mange penge hobet op på bankkontoen, siger han.

Samme melding kommer fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

- Generelt ligger detailsalget stadig højt, men vi forventer gradvist at se en normalisering fremadrettet, i takt med at danskerne vender tilbage til gamle forbrugsmønstre.

- Det mere afdæmpede rejseforbrug, vi ser for tiden, blandt andet på grund af frygt for deltavarianten, kan dog signalere, at danskerne også i efteråret vil have flere penge at bruge på varer, siger hun i en kommentar.

/ritzau

Indlæser debat...