Klima og jobvækst skal gå hånd i hånd

Udgivet:19. maj 2022, 14.58

Læsetid:2 minutter

Kristian Pihl Lorentzen.

Af Kristian Pihl Lorentzen MF og transportordfører for Venstre Kærsangervej 11, Ans

OMSTILLING Der forhandles i øjeblikket om en ny grøn skattereform. Regeringen har omsider erkendt, at en CO2-afgift er afgørende for en effektiv og markedsbaseret grøn omstilling. Men den glemmer dog stadig vigtigheden i, at vi samtidig med den grønne omstilling sikrer vækst og udvikling, så danske jobs bevares.

Derfor har Venstre og Konservative sammen fremlagt et bud på en grøn skattereform, der både er mere ambitiøst, når det kommer til investeringer i den grønne omstilling, og som samtidig sikrer vækst.

En ansvarlig og ambitiøs grøn skattereform kan blive en fantastisk vækstrejse for Danmark, hvis vi skaber rammerne for, at erhvervslivet kan tage den grønne førertrøje på – og ikke sender arbejdspladser og virksomheder til udlandet ved at øge skatterne. Vi gør det dyrere at udlede den uønskede CO2, men vi sænker samtidig skatter og afgifter for virksomhederne, så vores konkurrenceevne samlet set forbedres.

Det kan være nedsættelse af procesenergiafgiften, afgiftsfritagelse for grøn gas i nettet samt et attraktivt investeringsvindue for de virksomheder, som skal omstille deres produktion. Vi peger også på at sænke selskabsskatten. For det skaber vækst i virksomhederne og velstand for alle danskere. For at sætte turbo på den grønne omstilling vil vi oprette en ny klimafond på 12 mia. kr., som skal få danske virksomheder og boliger godt igennem den grønne omstilling.

Midlerne skal både gå til at speede omstillingen væk fra naturgas op, til at sikre øget energieffektivisering og til at opsætte meget mere havvind. Det vil bidrage til, at Danmark hurtigt kan blive uafhængig af russisk gas, og at vi fastholder vores position som grønt foregangsland.

Det er positivt, at endelig har indset, at en fornuftig CO2-afgift skal være grundstenen i en klog, grøn omstilling. Men der er stadig lang vej til en bred aftale. Regeringen vil nemlig samtidig øge belastningen på erhvervslivet med 2 mia. kr. i stedet for at skabe mere vækst. Det duer ikke. Det er skævt og koster danske job. Derfor er det vigtigt, at det nye fælles V/K-udspil bliver kernen i en kommende aftale.

Indlæser debat