Leder: S-V parløb - rød og blå blok smuldrer

Udgivet:06. december 2022, 12.01

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

2 måneder siden

Det er historiske dage i dansk politik.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, understreger stadig tydeligere, at det »i hvert fald er værd at afsøge muligheden« for en S-V-regering, og i et interview med TV2 i går efterlod han ikke meget tvivl om, at det er, hvad han satser på - hvis ellers regeringsgrundlaget bliver mere ambitiøst end under den tidligere borgerlige regering. Det ligner et ønske fra Ellemann på at forberede V-baglandet på, at det er sandsynligt, at Venstre og Socialdemokratiet ender i regering sammen.

Jakob Ellemann-Jensen erkender selv, at det vil være »et løftebrud«, for han gik til valg på selv at blive statsminister og var afvisende over for en regering med Mette Frederiksen i spidsen.

Men blå blok var langt fra flertal, og frem for at isolere sig med en splittet blå blok, er det forståeligt, at Ellemann seriøst afprøver, om Venstre kan få markant indflydelse ved at søge at skrive et regeringsgrundlag sammen med Socialdemokratiet. Og det ser ud til at forhandlingerne forløber positivt.

Meningsmålinger har vist, at mange vælgere støtter tanken om en bred regering hen over midten. Hvis det ender med, at Socaldemokratiet og Venstre indgår et regerings-fællesskab, vil det forandre dansk politik. Så er både rød blok og blå blok reelt brudt sammen.

Det vil være et vigtigt skridt væk fra en gammeldags indstilling om at opdele dansk politik i netop blå og rød blok. Udfordringerne til dansk politik er så store, at det i høj grad giver mening at satse på en regering hen over midten.

Mens Dansk Folkepartis leder Morten Messerschmidt udtrykker forståelse for Venstres fortsatte regerings-forhandlinger med Socialdemokratiet, er der kold luft fra især Støjbergs Danmarksdemokrater og Nye Borgerlige. Men alternativet til en S-V forståelse vil jo være, at Mette Frederiksen - som i seneste valgperiode - i høj grad bygger på SF og Enhedslisten, og det vil ikke give Danmark den rigtige håndtering af de store økonomiske og politiske udfordringer.

Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige bør i det mindste afvente at se, hvad der i givet fald kommer til at stå i et regeringsgrundlag. Øget arbejdsudbud og lavere skatter er blandt de krav, som Venstre må forventes at kunne forhandle hjem i et regeringsgrundlag, som vil blive omfattende.

Det skal også blive interessant at se, hvordan mink-skandalen landes. Venstre har klart talt for en uvildig advokatundersøgelse, som bør undersøge om der er juridisk grundlag for en rigsretssag mod statsministeren. Alternativet har både talt for og imod en sådan, så det er uklart, om der lige nu er et flertal for en sådan undersøgelse. Med tanke på at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet føler sig på sikker grund og slet ikke mener, at der er grundlag for en rigsretssag, burde Socialdemokratiet gå med til en uvildig advokat-undersøgelse. Det vedtog Folketinget også før rigsretssagen mod Støjberg.

Men S vil nok alligevel modsætte sig - og så skal S og V søge at blive enige om en anden løsning på mink-udfordringen.

O.D.

Indlæser debat