Positiv prognose: Fjends vil få flere borgere i løbet af de næste 15 år

Udgivet:08. april 2019, 06.27

Læsetid:2 minutter

Ingen byer i Fjends vil ifølge prognosen miste borgere frem mod 2034. Foto: Viborg Kommune

Pauli Vendelbo
Journalist

4 år siden

Lige nu mister Viborg Kommune børn i daginstitutioner og skoler på grund af de børn, der ikke blev født i årene fra 2009-2015.

Men midt i den negative udvikling er der positivt nyt fra en befolkningsprognose, der forholder sig til en lang række faktorer og aldersgrupper frem til 2034.

Lige nu bor der 97.113 indbyggere i Viborg Kommune, og i løbet af de næste 15 år vil der ifølge prognosen blive 8000 flere borgere.

Specifikt i Fjends ser det også positivt ud.

Efter befolkningstilbagegang i Kjeldbjerg og Sparkær gennem de seneste fem år viser den nye prognose, at samtlige byer i Fjends enten holder det nuværende indbyggertal eller får tilgang af borgere fra 2019-2034.

Fly, Kjeldbjerg, Vridsted, Sparkær og Mønsted står alle til at opleve 0-5 procent befolkningstilvækst, mens Sjørup og Stoholm står til at få en befolkningstilvækst på fem procent eller mere.

- Det er særdeles positivt, og sådan nogle tal kan vi bruge, når snakken går på skolelukninger og kapaciteten generelt i daginstitutionerne og på skolerne. Vi skal ikke træffe kortsigtede beslutninger, når vi kan se, at der om få år bliver brug for dagtilbud til de mindste, siger byrådsmedlem Claus Clausen (V), Vroue.

Og med det hentyder Claus Clausen til en tabel i prognosen, der viser, at der allerede fra 2019 igen vil blive født flere børn i Viborg Kommune.

Ifølge prognosen vil børnetallet faktisk stige stødt frem mod 2034, hvor tallet de sidste år dog vil flade lidt ud.

- Hvis prognosen holder stik, vil vi igen finde et niveau, som vi havde tidligere, og det er særdeles positivt, at vi får flere børn. Det er børnene, der skaber fundamentet for kommunen, siger Claus Clausen.