En misforståelse kan betyde en atomkatastrofe

Udgivet:08. august 2022, 10.08

Læsetid:1 minut

Christian Juhl.

Af Christian Juhl folketingsmedlem (EL)

ATOMVÅBEN 6. august var 77-årsdagen for. at amerikanerne kastede en atombombe over Hiroshima. Siden da har 9 lande i verden anskaffet sig dette verdens voldsomste våben, nemlig USA, Kina, Frankrig, Storbritannien, Rusland, Indien, Israel, Pakistan og Nordkorea.

De råder tilsammen over 5.428 atomsprænghoveder, nok til at lægge al liv øde i alle klodens storbyer øde.

FN’s generalsekretær, António Guterres, taler i disse dage med store bogstaver ved FNs konference for ikke-spredning af atomvåben i New York. Menneskeheden er kun en misforståelse, en fejlberegning, væk fra atomar tilintetgørelse, udtalte António Guterres, der mener, at verden står overfor en atomtrussel, som ikke er set siden toppen af den kolde krig.

Han henviser til krigen i Ukraine, Mellemøsten og spændingerne på den koreanske halvø som situationer, der kan eskaleres ud i atomkrig.

Vores danske udenrigsminister Jeppe Kofod, deltager også i konferencen. Vi ønsker en verden uden atomvåben, siger han. Men så længe, at eksempelvis Putin truer med at bruge atomvåben, så er vi nødt til at have dem som afskrækkelse over for, at han nogensinde kunne finde på at gøre det.

Han ignorerer, at FNs krav naturligvis er en forhandlet nedrustning, hvor alle 9 atomvåbenlande skal destruere deres våben balanceret og parallelt. Ingen taler om ensidig nedrustning. Hvis ingen vil tage det første skridt til forhandlinger, fortsætter atomoprustningen.

Dermed er Jeppe Kofod og de andre udenrigsministre med til at fastholde risikoen for en dødbringende misforståelse. Det er ikke nok, at kontrollere atomvåbnene og sikre ikke-spredning.

De nordiske lande bør går foran og støtter FN-generalsekretærens krav om forhandlinger om helt at forbyde atomvåben.

Indlæser debat