Fakta og ungdomsskole i samarbejde: Unge kommer på kursus i at have fritidsarbejde

17. maj 2021, 21.40

Rasmus Jensen (til venstre) er sammen med otte andre unge blevet guidet tæt af Fakta-butikschef Frederik Mikkelsen til, hvordan de skal gebærde sig, når de er på arbejde. Nu kan mange af de unge se frem til en lettere vej mod et fritidsjob. Foto: Steen Don

At møde til tiden, at være præsentabel og soigneret og at yde god service. Det er nogle af de basale færdigheder, nogle unge får chancen for at tilegne sig på et særligt tilrettelagt kursus i et samarbejde mellem Ungdomsskolen Skive og Fakta på Egeris Torv.

- De lærer, hvad det vil sige at have et arbejde, forklarer butikschef Frederik Mikkelsen, der har været med i projektet Coop Crew siden, det begyndte i 2019.

Hans butik fungerer som en såkaldt træningsbutik, hvor udvalgte unge er på kursus i seks dage á fire timer og lærer nogle grundlæggende ting, der skal bane vejen for, at de kan få et fritidsjob.

Ifølge Coop viser forskningen, at unge, der har et fritidsjob, får højere karakterer til afgangseksamenen i 9. klasse, begår mindre kriminalitet og er hurtigere til at begynde på en ungdomsuddannelse. Et fast arbejde gør unge mennesker stabile, ansvarlige og dedikerede i forhold til uddannelse og andre forpligtelser, lyder det fra Coop.

Fra de tidligere hold, der har kørt, har Frederik Mikkelsen selv ansat fire af de unge efterfølgende. Han har netop modtaget ansøgninger fra det hold, der er ved at afslutte et forløb.

- Jeg vil helt sikkert også ansætte nogle fra det her hold, siger han.

- Tilbuddet henvender sig til unge med forskellige udfordringer. Unge som ikke umiddelbart selv kan skaffe sig et fritidsjob, fortæller afdelingsleder ved Ungdomsskolen Skive, Hans Kristensen.

Han oplever, at mange af de unge, der har deltaget i forløbet, efterfølgende har haft succes med at finde et fritidsjob - enten i en Fakta-butik eller et andet sted.

16-årige Rasmus Bertel Jensen, Skive, er en ud af ni unge på det seneste Coop Crew-hold. Da han blev prikket på skulderen og spurgt, om han ikke havde lyst til at prøve kræfter med projektet, sagde han straks ja.

Han har faktisk prøvet at have et fritidsjob før. Blandt andet hos en murer og i en butik. Men ansættelserne har ikke været så lange. Derfor var han med på at blive klogere på at have et fritidsjob.

- Vi har lært noget mere her, end jeg har gjort de andre steder, og hvis vi har haft brug for hjælp, har vi bare prikket en medarbejder på skulderen, og så er de hurtigt kommet og har hjulpet os, fortæller han.

Rasmus Jensen håber på, at en af de ansøgninger, han nu har afleveret, vil kaste et job af sig.

- Jeg vil gerne have et fritidsjob. Jeg vil gerne prøve noget nyt i min hverdag i stedet for bare at gå derhjemme. Jeg vil gerne møde nogle nye mennesker. Så vil jeg selvfølgelig også gerne prøve at tjene mine egne penge, siger Rasmus Jensen.

Indlæser debat...