Kaj Ove Madsen skrev historie for 23 år siden: Resenlund er rustet til fremtiden

Udgivet:02. juni 2019, 15.25

Læsetid:5 minutter

Kaj Ove Madsen er stolt over det, han, hans kone Grethe og beboere på Resenlund har udviklet stedet til over de seneste 23 år. Til vinter flytter ni nye lejere ind på Resenlund. Herefter skal der ikke bygges mere på Resenlund. Foto: Jens Kristensen

Jens Kristensen
Journalist| jkr@skivefolkeblad.dk

4 år siden

En dag i slutningen af 1996 var entreprenør Kaj Ove Madsen til møde med daværende amtsborgmester for Viborg Amt, Bent Hansen.

Kaj Ove Madsen ville købe Resenlund i Skive, som amtet havde udbudt til salg. Han tilbød ikke den højeste pris, men Kaj Ove Madsen havde en vision, som tiltalte sælgeren: Resenlund, der var svært i forfald, skulle sættes i stand og huse boliger og kultur. Krabbeshus Heldagsskole, som amtet drev, skulle blive på Resenlund, der skulle gøres til et åbent sted.

Kaj Ove Madsen og Bent Hansen blev enige. En af Bent Hansens embedsmænd trak på det.

- Hvad er det for noget, har du ikke mandat til at indgå en aftale med mig? Jeg har fuldt mandat til at indgå en aftale med dig, drillede Kaj Ove Madsen Bent Hansen.

Så gav borgmesteren og bygmesteren hinanden håndslag.

Med sig til mødet havde Kaj Ove Madsen sin revisor og ven A. P. Dyrberg.

- Da vi kom tilbage til Skive, kørte vi til Resenlund. Her sagde A. P. til mig: Nu har du skrevet historie, Kaj Ove.

Nu knap 23 år senere er historien om Resenlund langt fra slut. Sidste år købte Kaj Ove Madsen huset, der rummede Museernes Bevaringscenter på Resenlund, af Museum Salling. Det hus var ikke værd at bevare. Det er væk, og et nyt hus med lejligheder er ved at rejse sig. Planen var fire nye lejligheder i det nye hus.

- Så kom der en gut, som ærgrede sig over, at de fire lejligheder var afsat. Han spurgte mig, hvorfor jeg ikke byggede en etage mere på det nye hus, så det kommer til at ligne de andre huse på Resenlund. Det havde han sådan set ret i, så det gik jeg videre med, og Skive Kommune accepterede det. Derfor bliver det nye hus på to og en halv etager, og det kommer til at rumme ni lejligheder. Og huset bliver i samme stil som de gamle, fortæller Kaj Ove Madsen.

Med det nye hus vil Resenlund rent fysisk nå i mål. Kaj Ove Madsen kan godt bygge mere, men med godt 40 boliger, to erhvervslejemål, glaspuster Jane Helledie og guldsmed Marie V. Østergaard, Guldsmed Ø, og Krabbeshus Heldagsskole skal Resenlund ikke være større.

Tilbage i 1996 boede Kaj Ove og Grethe Madsen i et hus, de selv havde bygget i Hald. De havde udsigt til fjorden og gode naboer. Deres tre døtre, Dorte, Pia og Lene, voksede op dér. Før 1996 eksisterede Resenlund ikke i Kaj Ove Madsens bevidsthed.

- Det var et lukket område. Der havde været tuberkulosesanatorium, bosted for udviklingshæmmede, og et par år boede der også flygtninge i husene. Det var ikke et sted, man kom, husker Kaj Ove Madsen.

Først i 90’erne fik han et to millioner kroner stort smæk efter et mislykket bygge-projekt i Tyskland.

- A. P. sagde til mig, at jeg skulle købe Resenlund, men så skulle jeg også aflevere mit pas til ham, så jeg ikke begav mig på nye eventyr i udlandet.

Skive Kommune var også inde i billedet som mulig køber af Resenlund, men kommunen ville ikke betale tilstrækkeligt. Kaj Ove Madsen gennemgik husene og regnede på det. Han bød amtet fem millioner kroner plus de visioner, som gjorde udslaget for amtet og Bent Hansen. Og det gjorde han uden slinger.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, vi også kunne få en fornuftig forretning ud af at købe Resenlund. Bygningerne er meget flotte og rummer historie. Beliggenheden er enestående. Jeg var ikke i tvivl om, at vi uden problemer ville kunne udleje boliger på Resenlund, og at vi kunne blive ved med det. En beliggenhed som Resenlunds med vand og skov helt tæt på, får man ikke ret mange steder, siger Kaj Ove Madsen.

Istandsættelsen og moderniseringen af Resenlund har passeret et trecifret million-beløb, og med købet af ejendommen sidste år, ryger der endnu nogle millioner på Kaj Ove Madsens investering i Resenlund.

Og han sparer ikke - det giver Resenlund ham ikke lov til.

- Hvis man går en tur i parken og ser på hovedbygningen, siger den til én: Hvis du rører ved mig, så får du en på kassen. Det er et hus, der kræver, man respekterer det. Det nytter ikke at springe over, hvor gærdet er lavt. Nye døre skal være som de gamle, der skal være de samme sprosser i nye vinduer, som der var i de gamle. Altaner på det nye hus, vi er ved at bygge, bliver i stil med gamle altaner på Resenlund, fortæller Kaj Ove Madsen.

Et par af bygningerne har altaner af galvaniseret stål, som blev sat op de første år efter 2006. Det var ikke sket nu.

- Jeg er blevet ældre, og med tiden er jeg blevet mere bevidst om, at det, jeg gør med Resenlund, skal gøres med respekt for Resenlunds historie, siger Kaj Ove Madsen.

Lejerne i boligerne på Resenlund er primært folk i det, Kaj Ove Madsen kalder »den gyldne alder«. Det vil sige, børnene er flyttet hjemmefra, og man foretrækker at bruge sin tid på andet end at passe have.

- Men vi har fået flere børnefamilier ind over de senere år. Det er også med til at give liv på Resenlund, at børn suser rundt og leger. Vi har stort set alt på Resenlund: Skov, strand, lystbådehavn, drivhus og plantebede, beboerne kan bruge, og en ni huller stor golfbane i parken. Beboerne hygger sig sammen, når vi for eksempel gør haven klar til sommeren eller holder julefest. Vi har Rottehullet (kombineret værksted og hyggerum, red.), som vi mødes i. Og så kan vi se fantastiske solopgange over fjorden.

Og blandt beboerne er altså Kaj Ove og Grethe Madsen, der i godt 20 år har boet i den tidligere overlægebolig på Resenlund. Det var godt at bo i Hald, men Resenlund er nummer ét - på grund af stedet og det, gode naboer og lejere medvirker til at gøre det til.

Et generationsskifte ér sat på spor. Kaj Ove Madsens døtre er kommet med i ejerkredsen, men Kaj Ove Madsen sidder stadig for bordenden, når der er bestyrelsesmøde. Og han er sikker på, at den dag, han og Grethe ikke længere er her i de levendes land, så vil efterkommerne passe godt på Resenlund.

- Resenlund har stået her i 114 år. Det bliver mindst stående i 200 år mere, siger Kaj Ove Madsen med et af de smil, han heller ikke sparer på.