Leder: Lokal sammenhængskraft med din avis

Udgivet:28. januar 2023, 05.07

Læsetid:3 minutter

Ole Dall
Ansv. chefredaktør| od@skivefolkeblad.dk

1 måned siden

Danskernes tv-vaner er under hastig forandring.

2022 var det første år, hvor danskerne så mere tv via såkaldt streaming, hvor man selv bestemmer sendetidspunktet, end traditionelt såkaldt flow-tv, hvor man ser udsendelser på programsat tidspunkt.

Samtidig er der i familierne stadig flere, der ser programmer alene, og samlet set taler danskerne nu mindre om, hvad man har set i tv - for når vi mødes på job eller i andre sammenhænge har vi som oftest set noget helt forskelligt.

- Den måde, vi ser tv på i dag, udfordrer sammenhængskraften i samfundet, siger Jakob Vikær Hansen, publiceringsredaktør og data-specialist i DR til Kristeligt Dagblad. Og det er da en rigtig iagttagelse.

Livet rummer heldigvis både glæder og problemer. Det er vigtigt at medierne også afspejler dette. Derfor skal også et lokalt dagblad både være konstruktiv og kritisk. Bringe nyheder, grave vigtig information frem, være vagthund - men også bringe positive nyheder om det, der går godt og bringe håb
Ole Dall, chefredaktør

Tiden kan og skal naturligvis ikke føres tilbage til en svunden tid, hvor danskerne med én dansk kanal - og måske et par udenlandske - i høj grad så det samme program, hvad enten det var TV-avisen eller »Matador« eller en krimiserie. Den gang talte alle på arbejdet om, hvad man havde set, for næsten alle havde set de samme programmer.

Men manglende sammenhængskraft er en udfordring for det danske samfund, som på mange måder virker mere opsplittet end tidligere. Det skal huskes, at sammenhængskraft er vigtig mellem mennesker - både nationalt og lokalt.

Netop lokalt spiller et lokalt dagblad en afgørende rolle for at sikre sammenhængskraft i lokalområdet. Den rolle har Skive Folkeblad spillet siden 1880, så uden erfaring er vi ikke! Det er vigtigt, at borgere gives nyheder og indsigt om alle de lokale liv. Hvad der sker på en egn er vigtigt. Det er her vi bor, og det er her det lokale liv leves med stor mangfoldighed.

At høre om lokale borgeres liv - glæder og udfordringer - giver mening. Og det læses i meget stort omfang. Det samme gør de lokale nyheder, for der er reelt ikke andre steder at finde en løbende lokal nyhedsdækning end i dit lokale dagblad.

Landsdækkende medier er rettet mod København og de største byer. De har ikke lokal dækning og konkurrerer i stedet med især tv om nationale og internationale nyheder. Og her viser en anden undersøgelse, at der er voksende udfordringer, for et stigende antal danskere fravælger nationale og internationale nyheder. Måske fordi man bliver mættet af ofte meget problemfyldte nyheder, som ofte står i kø.

Livet rummer heldigvis både glæder og problemer. Det er vigtigt at medierne også afspejler dette. Derfor skal også et lokalt dagblad både være konstruktiv og kritisk. Bringe nyheder, grave vigtig information frem, være vagthund - men også bringe positive nyheder om det, der går godt og bringe håb.

»Lys i mørket« - en serie Skive Folkeblad har bragt over en længere periode - er et godt eksempel på, at det i høj grad også er en vigtig opgave at lade borgere fortælle om, hvordan de på vidt forskellig vis har fundet lys i mørket og er kommet videre trods store udfordringer.

Og det er også en serie, som vi ved er blevet læst med interesse af mange. Det er bare ét eksempel på den lokale sammenhængskraft, som din avis kan bidrage til.

God weekend med din avis!

Læs også
<span>Efter liv med knubs til sjælen:</span> Birthe og Max er hinandens lyspunkter <span>Efter liv med knubs til sjælen:</span> Birthe og Max er hinandens lyspunkter
Læs også:
Efter liv med knubs til sjælen: Birthe og Max er hinandens lyspunkter
Læs også
<span>Lyset er at leve i nuet:</span> Kræftdiagnose slog benene væk under Anders <span>Lyset er at leve i nuet:</span> Kræftdiagnose slog benene væk under Anders
Læs også:
Lyset er at leve i nuet: Kræftdiagnose slog benene væk under Anders

Indlæser debat