Affaldssortering skaber store problemer for de ældre

4. september 2020, 12.50

De større krav til affaldssortering skaber problemer for de ældre, mener Ældrerådet i Skive Kommune. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På et møde i august har Ældrerådet i Skive Kommune drøftet udfordringerne for de ældre i forhold til affaldssortering.

Ældrerådet oplever nemlig, at affaldssortering giver store problemer for flere ældre beboere i lejligheder.

- Det skaber store problemer for de ældre, der ikke længere går så godt, når de skal ned med mange forskellige affaldsposer. Sorteringen i sig selv er blevet besværlig for de ældre, og når de så skal gå flere gange end tidligere, giver det altså problemer, siger Inger Marie Toft, der er formand for Ældrerådet.

På baggrund af udfordringerne har Ældrerådet henvendt sig til Skive Kommune, der anbefaler Ældrerådet at kontakte boligselskaberne, der står for driften af ældreboliger, da sortering af affald er politisk bestemt, og affaldsselskaberne dermed kun er herre over, hvordan de forskellige fraktioner skal afhentes fra ejendommene.

Hvordan de forskellige fraktioner sorteres i boligen og fragtes til beholderne, er op til boligselskaberne og beboerne selv.

Hos AAB Skive, der er et af de boligselskaber, der driver ældreboliger i Skive Kommune, kan forretningsfører Gert Holm godt nikke genkendende til udfordringerne, men han kan ikke se, hvordan man kan finde en løsning.

- Det giver helt sikkert problemer for de ældre. Vi hjælper jo de ældre, der bor på plejehjem, med at samle affaldet i klynger, men i lejlighederne er det svært for os at gøre andet end at opfordre de ældre til at sortere på den bedste måde. Vi kan jo ikke gå ned med affaldet for dem, siger Gert Holm.

Inger Marie Toft mener, at det er blevet sværere for de ældre, efter affaldsskakterne er blevet fjernet de senere år, men ifølge Gert Holm var der ingen vej uden om det.

- Skakterne blev udfaset, da det gav et værre svineri for viceværterne nede i kælderen. Vi kan opfordre til, at de folk, der nogle gange handler ind for de ældre, kan tage affaldet med den anden vej, siger Gert Holm.

Men hvis problemerne er der nu, er både Inger Marie Toft og Gert Holm enige om, at det kun bliver værre, når der skal sorteres endnu mere.

- Jeg kan slet ikke se, at det kan lade sig gøre, hvis det bliver vedtaget. Det bliver ikke sjovt for de ældre, siger Inger Marie Toft.

- Vi kommer til at snakke meget mere om det her, for det bliver kun en større og større udfordring, siger Gert Holm.

Læs også
Affaldsaftale: Borgerne skal fremover sortere ti typer affald