Styrelse efterlyser fuglekøbere: Lokal opdrætters fugle ramt af papegøjesyge

2. juli 2021, 15.43

Fugleudstilling.

Fødevarestyrelsen har fundet papegøjesyge i fugle fra et større fuglehold ved Skive.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det drejer som et fuglehold, som er ejet af Kristian Jensen på Iglsøvej i Kjeldbjerg. Der er primært tale om parakitter, undulater og vagtler.

- Fødevarestyrelsen vil meget gerne høre fra kunder, der har købt eller solgt fugle i fugleholdet efter 1. marts 2021, skriver styrelsen, der er i gang med smitteopsporing for fuglesygdommen, der kan smitte både fugle og mennesker.

Samtlige fugle på adressen er sat i karantæne af Fødevarestyrelsen efter fundet papegøjesygen, der også hedder af ornitose, i prøver fra fugle i fugleholdet.

Læs også
Eksotisk beboer flyttet ind: Farverig, flygtet fugl holder til i Krabbesholm Skov

Det sker for at begrænse smitterisikoen til andre fugle og til mennesker. Der må derfor ikke sælges fugle fra fugleholdet, før Fødevarestyrelsen har erklæret det fri for ornitose, skriver Fødevarestyrelsen.

De første udbrud af ornitose i fugleholdet kan være sket for flere måneder siden. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen kunder, der har købt eller solgt fugle til fugleholdet efter 1. marts 2021, til at kontakte Fødevarestyrelsen. Fugle, der kan være smittet med papegøjesyge, skal i karantæne og testes af myndighederne.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man flytter fugle, som er købt på ovennævnte adresse til et rum, hvor der ikke opholder sig mennesker.

- Undgå kontakt med strøelse og fuglenes afføring og brug ansigtsmaske og handsker, når du håndterer buret, lyder opfordringen af styrelsen.

Læs også
Parakit-par har klaret sig ude i et år: Røddings røde papegøjer trives i det fri
+Abonnement

Papegøjesyge, kan smitte både fugle og mennesker. Fugle kan få forskellige former for betændelse, nedsat ædelyst, flåd fra næsebor og øjne samt diarré og nogle fugle dør. Mennesker får oftest influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men det kan udvikle sig til alvorlig lungebetændelse.

- Har du en fugl købt fra ovennævnte adresse, og får du symptomer på papegøjesyge, bør du kontakte din læge. Det er ikke muligt at vaccinere hverken dyr eller mennesker mod ornitose, men sygdommen kan som oftest behandles med antibiotika.

Har du mistanke om udbrud af papegøjesyge i dine fugle, kan du skrive til Fødevarestyrelsen på email@fvst.dk eller ringe på telefon 72 27 69 00 alle hverdage fra kl 9 til 16. Herefter vil du blive kontaktet af en dyrlæge.

Læs også
Politirapporten: Snakkesalig papegøje forsvundet
Papegøjesyge

Ornitose, der også kaldes også Papegøjesyge eller Psittakose (afledt af græsk for papegøjer (psittakos)), er en bakteriel luftvejsinfektion, der kan overføres fra fugle til mennesker (en zoonose).

Gennem mange år har man vidst, at papegøjer og papegøjelignede fugle (undulater, nymfeparakitter m.v.) kan smitte mennesker, deraf navnet på sygdommen. I dag ved man, at smitte kan overføres fra mange typer fugle, herunder duer og ænder (sjældnere hønsefugle) og vilde fugle (fx ved rengøring af foderbræt). I dag bruges derfor den mere generelle betegnelse Ornitose (ornis er græsk for fugl).

Ornitose er i de fleste tilfælde en mild sygdom og viser sig oftest med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan hos nogle personer udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse med påvirkning af flere organer.

Ornitose forekommer over hele verden. I Danmark anmeldes 10-30 tilfælde om året, men forekomsten er givetvis højere, da især mildere tilfælde ikke diagnosticeres. Der forekommer fra tid til anden erhvervsbetingede udbrud, fx på fjerkræsslagterier, hos dyrehandlere eller hos fugleopdrættere.

Kilde: Statens Serum Institut

Indlæser debat...