Leder: »Nej til krig« - barn tvangsfjernet!

Udgivet:28. marts 2023, 12.28

Læsetid:3 minutter

2 måneder siden

Der er modige russere, der protesterer mod Ruslands brutale krig mod Ukraine, og jævnligt udtrykkes håb om, at intern modstand mod krigen kan få betydning. Men det er en svær kamp med det massive undertrykkelses-apparat, som det russiske samfund bygger på - herunder et totalt fravær af ytringsfrihed.

Chokerende beretninger om undertrykkelsens karakter i Rusland kommer fra menneskerettigheds-organisationen OVD-Info. F.eks er 544 børn blevet tilbageholdt af myndighederne i Rusland siden krigens start. Dagbladet Politiken beretter om forfærdelige eksempler på forfølgelsen af børn - hentet i rapport fra menneskerettigheds-organisationen OVD-Info. Her kan man blandt andet læse følgende:

12-årige Masha blev af sin billedkunstlærer bedt om at tegne noget, der skulle støtte de russiske soldater i Ukraine. Hun tegnede så et russisk og et ukrainsk flag og skrev »Nej til krig« og »Æret være Ukraine« og tegnede russiske missiler med retning mod en kvinde med et barn.

Politiet blev tilkaldt, barnet nåede i første omgang at stikke af. Dagen efter blev 12-årige Masha afhørt i over tre timer af russiske agenter. Masha boede alene med sin far. Deres hjem blev ransaget og penge og værdier fjernet. Men det blev værre. 12-årige Masha blev tvangsfjernet og sendt på børnehjem, og faderen blev tiltalt for at sværte det russiske militær til. Han er nu i husarrestog risikerer tre års fængsel...

Det er blot ét eksempel på den forfærdelige virkelighed i Rusland under Putins rædselsregime. Og det vidner om, hvor svært og farligt det er for borgere - selv for børn - at udtrykke den mindste kritik af krigen mod Ukraine uden at det får katastrofale konsekvenser.

Vi kender det fra andre undertrykkende regimer. Denne foragt for frihed og foragt for plads til forskellighed. Staten - og præsidenten - har ret og må ikke antastes. Og borgere og oppositions-politikere kastes i fængsel. Det er uhyrligt, hvad der foregår.

Igen mindes vi om, at kampen for Ukraine i høj grad også er Vestens kamp - for frihedsrettigheder og et lands ret til sikkerhed og selvstændighed. I dette tilfælde Ukraine. Og når man hører om den brutalitet kritikere af krigen - selv børn - mødes med i Rusland, forstår man, hvor svært det er internt i Rusland at skabe en modvilje mod krigen i Ukraine. Mange russere er imod krigen, men undertrykkelsen af andre budskaber end Putins er massiv.

Heldigvis er der både blandt russiske soldater og civile en fornemmelse af øget modstand mod krigen og dens meningsløshed.

Øget støtte til Ukraine - militært og humanitært - er her og nu Vestens bedste svar. Og støtten øges hele tiden. Rusland havde ikke forestillet sig, at Ukraine ville holde stand længe - nu har krigen varet i over ét år.

Strategisk har Ruslands brutalitet medført, at både Finland og Sverige er på vej i Nato - hvad der yderligere vil sikre vestlige interesser i Østersøområdet.

Er du i tvivl om Ruslands brutale undertrykkelse - også af egen befolkning - så tænk lige på 12-årige Masha og hendes far...

O.D.

Indlæser debat