Leder: FIFA gjorde fodbolden fortræd

Udgivet:19. november 2022, 06.48

Læsetid:2 minutter

Ole Dall
Ansv. chefredaktør| od@skivefolkeblad.dk

3 måneder siden

Det var en ufattelig og forkastelig beslutning, at fodbold-VM 2022 blev placeret i Qatar.

Det internationale fodbold-forbund - FIFA - traf beslutningen i 2010, og hele forløbet siden da og frem til VM-starten i morgen har kun bidraget til at cementere, at FIFA havde alle andre interesser end at skabe international glæde omkring VM i verdens største sportsgren.

Lige siden 2010 har frie medier berettet kritisk om tildelingen af VM i Qatar. Om korruption i FIFA, om alvorlige brud på menneskerettighederne i Qatar, udnyttelse af migrant-arbejdere, chokerende mange dødsfald under stadionbyggerier, forfølgelse af homoseksuelle og manglende ytringsfrihed.

Det hele har blot bekræftet, hvor forkert det var at placere fodbold-VM i Qatar. Og det er desværre ikke første gang, at FIFA eller Den Olympiske Komité placerer enten et VM eller OL i lande, der har kæmpe problemer med grundlæggende friheds-og menneskerettigheder. Og nej, det betyder ikke, at store internationale sportsbegivenheder kun skal placeres i lande, der er lige så demokratiske og frie som Danmark - men man har da lov til at tænke sig om!

Fodbold-VM i Rusland i 2018 under Putins styre var naturligvis også fejlplaceret. Det var før Ruslands seneste angrebskrig mod Ukraine, men Rusland var også i 2018 alvorligt belastet af manglende friheds-og menneskerettigheder. Når fokus har været markant større på Qatar skyldes det blandt andet, at korruption og svindel fra start var på dagsordenen, i forbindelse med at Qatar fik værtsskabet.

FIFA har gjort fodbolden fortræd. Det påvirker spillere, fans og tv-seere. Anførerne for England, Tyskland og Holland vil under VM bære anførerbind i regnbuens farver med påskriften »One Love« som støtte til mangfoldighed - uanset om det koster bødestraf fra FIFA. Den danske anfører, Simon Kjær, har søgt om lov til det - men han har endnu ikke fået svar fra FIFA...

VM i fodbold ruller fra i morgen. Og der vil blive boldglæde, jubel og oplevelser - på trods. Der er enkelte fodbold-begejstrede, der taler om helt at undlade at se VM-kampe i tv. Det skal hver enkelt afgøre, men det er jo ikke spillernes ansvar, at VM kom til Qatar, og det kan også ende med noget selvpineri, hvor det rigtige svar på nuværende tidspunkt både kan være aktuelle markeringer samt at øge presset for, at FIFA tænker sig helt anderledes om før placering af kommende VM-slutrunder.

Det er forhåbentlig løgn, at der skulle være planer om at VM i 2030 - 100-året for turneringens start - skal placeres i Saudi Arabien, Det må ikke ske!

Danmark, DBU, danske spillere og tilskuere har markeret og påvirket i forhold til Qatar. På banen er der alt mulig grund til at håbe på, at de rød-hvide kan give os oplevelser, der bekræfter hvilken skøn og fascinerende sport fodbold er. Fodbold-spillet er boldglæde, som ofte begynder så snart små børn i hele verden ser en bold.

Eller som Manchester Uniteds legendariske manager, Alex Ferguson, der voksede op i en fattig bydel i Glasgow, udtrykte det: - Jeg havde ikke en fattig barndom. Jeg havde en bold!

O.D.

Indlæser debat