En anden verden: På Hospice Limfjord findes der en helt særlig stemning

Livet skal leves, til man dør. Og det mantra ligger til grund for dagligdagen på det lokale hospice i Skive

Udgivet:04. december 2022, 10.58

Læsetid:7 minutter

Jack Russell-hundehvalpen Freja har en stor betydning for både patienterne og de pårørende. Hvalpen tilhører hospicechefen og er med på arbejde hver gang.

Pauli Vendelbo
Journalist| pv@skivefolkeblad.dk

2 måneder siden

LIV En bil til livets sidste rejse kommer stille trillende ude på vejen. Den stopper foran hovedindgangen. Og nærmest samtidig kommer en pårørende gående ind med en buket blomster i hånden.

En patient sov aftenen forinden ind på sin stue.

Det scenarie er ikke et sjældent syn på Hospice Limfjord i Skive, hvor omkring 140 patienter hvert år slutter livet.

- Vores patienter er i gennemsnit indlagt hos os i 16 dage, og fire ud af fem patienter tager afsked med livet her hos os, mens de sidste tyve procent bliver udskrevet igen, siger hospicechef Birte Markfoged.

Det kan godt give nogle familier en ro, at vi fungerer som et hospital, og at de ikke skal finde penge til et ophold her. Men de fleste går ikke så meget op i pengene, når de står i en sårbar situation, hvor en af deres nærmeste er tæt på livets slutning
Birte Markfoged, hospicechef

For dem, der for første gang går ind gennem døren til Hospice Limfjord, føles det som om, at man træder ind i en anden verden. I hvert fald en verden, der skiller sig ud fra den, der i hast foregår ude på den anden side.

Her er stille. Her er rolig musik. Og her er en helt særlig stemning, som kun findes her.

- Selv om patienterne har livstruende sygdomme, så er det ikke sygdom, som er samtaleemnet i fællesrummene. De mere intense samtaler foregår på stuerne i trygge rammer, men vores fokus med hinanden er mere på hverdagens glæder og begivenheder. Der tales om helt almindelige ting, som alle kan være med til. Det betyder også, at stemningen ikke føles trykket. Vi ønsker ikke et hus med en mørk stemning. Livet skal leves, til man dør, siger Birte Markfoged.

Men selv om der på bedste vis bliver taget hånd om den enkelte patient og de pårørende og deres akutte situation, så kan man ikke helt fjerne den virkelighedsnære stemning af alvor og død, der også hænger i luften.

Læs også
<span>Hospice har givet Birthe nyt håb:</span> - Jeg har ikke bestilt en plads deroppe endnu <span>Hospice har givet Birthe nyt håb:</span> - Jeg har ikke bestilt en plads deroppe endnu
Læs også:
Hospice har givet Birthe nyt håb: - Jeg har ikke bestilt en plads deroppe endnu

For på hospice er man ikke i tvivl om, hvordan patienterne har det.

Og at se en ung mor til to børn være syg af kræft gør indtryk. Det går lige i maven. Hun ved godt, hun skal herfra. Lige om lidt. Om få dage.

Lyset og håbet i hendes øjne er langt væk. Hendes tanker kan man kun forsøge at sætte sig ind i.

Den sidste jul

I Region Midtjylland ligger der i alt fem hospicer.

Det er Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, det er Gudenå Hospice i Brædstrup, det er Hospice Djursland ved Mols Bjerge, det er Hospice Søholm ved Aarhus, og så er det Hospice Limfjord.

Det store akvarium, der står som det første, der møder gæsterne, når de kommer fra receptionen, er med til at signalere ro og fred på Hospice Limfjord. I baggrunden sidder pårørende i et af fællesrummene, der ligger i forlængelse af køkkenet.

Det vil sige, at Hospice Limfjord er det eneste hospice i en fornuftig radius af Skive Kommune.

- Vi får patienter fra et stort optageområde, og det er også med til, at vi stort set hele tiden har fuld belægning, selv om der er en hyppig og naturlig udskiftning af patienterne, siger Birte Markfoged.

Hospice Limfjord er en selvejende institution, der åbnede for de første patienter den 30. maj 2007, og hospitalet har plads til 12 patienter og deres familier.

Læs også
<span>Lastbilkolleger viste den sidste ære:</span> Sendte vognmand af sted på hans sidste rejse med lastbilkortege <span>Lastbilkolleger viste den sidste ære:</span> Sendte vognmand af sted på hans sidste rejse med lastbilkortege
Læs også:
Lastbilkolleger viste den sidste ære: Sendte vognmand af sted på hans sidste rejse med lastbilkortege

Hospitalet fungerer under sygehusloven, og det betyder, at det er gratis for patienten at være indlagt.

- Det kan godt give nogle familier en ro, at vi fungerer som et hospital, og at de ikke skal finde penge til et ophold her. Men de fleste går ikke så meget op i pengene, når de står i en sårbar situation, hvor en af deres nærmeste er tæt på livets slutning, siger chefen.

De mange kravlenisser, grankoglerne, lysene og dekorationerne fortæller, at det er blevet december, og at julen banker på døren.

Læs også
<span>Minde-artikel:</span> Peter huskede os på, at vi skal fejre livet hver dag <span>Minde-artikel:</span> Peter huskede os på, at vi skal fejre livet hver dag
Læs også:
Minde-artikel: Peter huskede os på, at vi skal fejre livet hver dag

For flere af dem, der lige nu er indlagt på Hospice Limfjord bliver det deres sidste jul. Og det skinner igennem, når man kigger rundt på gangene og i rummene.

- Julen er forbundet med glæde og varme, og vores patienter og pårørende skal have en god sidste jul, mens de er her. Der skal være hygge op til højtiden, og vi er opmærksomme på, at den sidste jul kan være med stærke følelser, fortæller Birte Markfoged.

Freja skaber liv og glæde

Hospice Limfjord er indrettet i en ældre renoveret ejendom, der tidligere udgjorde en del af Skive Sygehus.

Huset omfatter blandt andet reception med lounge, fælles dagligstue, spisestue, havestue, baderum med spabad, wellness rum, sansehave, vaskerum til privat vask samt et rygerum.

Der kommer en del børn her, og de synes, at Freja er så skøn. Men der er også mange patienter, der i løbet af deres liv har haft en hund, og de spørger ofte, om den kan komme ind og hilse på. Og så tager sygeplejerskerne hende med ind. Det gør, at nogle får et forhold til hunden. Hun skaber liv og glæde i huset,
Birte Markfoged, hospicechef

De bærende værdier på Hospice Limfjord knytter sig til hospicefilosofien, hvor der er fokus på at skabe livskvalitet for patienten og lindre de svære symptomer, som opstår ved en alvorlig sygdom. Og personalet inddrager løbende den nyeste viden i deres faglige beslutninger.

- Men vi er også åbne og lydhøre for, at patienten besidder en stor erfaring omkring egen sygdom. Og det er en erfaring, som skal inddrages og tillægges stor værdi, siger Birte Markfoged.

Inddraget i hverdagen på Hospice Limfjord bliver også hundehvalpen Freja. Den lille Jack Russell-terrier, som tilhører hospicechefen, er altid med på arbejde og fungerer som en hospitalshund.

Og hundens betydning for patienterne og de pårørende skal ikke underkendes.

- Der kommer en del børn her, og de synes, at Freja er så skøn. Men der er også mange patienter, der i løbet af deres liv har haft en hund, og de spørger ofte, om den kan komme ind og hilse på. Og så tager sygeplejerskerne hende med ind. Det gør, at nogle får et forhold til hunden. Hun skaber liv og glæde i huset, siger Birte Markfoged.

Hun fortæller specifikt om en patient, der for ikke så længe siden boede på Hospice Limfjord. Og han havde fået så nært et forhold til Freja, at døren til hans stue altid stod på klem, så Freja kunne løbe ind til ham. Og det gjorde hun flere gange om dagen.

Sådan ser en af de 12 stuer ud. Patienterne og deres pårørende har mulighed for at sætte deres personlige præg på stuens indretning. Foto: Steen Don

Uddannelse og genbrug

Man kan ikke nævne Hospice Limfjord uden at snakke om, at uddannelse af sundhedspersonale er en vigtig opgave for personalet.

Få meter fra hospicebygningen lå der engang en kedelcentral.

Bygningen rummede de gamle kedler, som har været med til at forsyne hospitalet med varme, men kedlernes opgave var for længst udtjent, og bygningen stod og faldt hen.

- Det var synd og også trist at se på. Så vi indgik en aftale med regionen og Hospitalsenhed Midt om at overtage bygningen, og så satte vi den i stand. Efter renoveringen af den gamle kedelcentral bliver den nu brugt som et undervisnings-, kursus- og mødehus, så aktiviteterne ikke skaber forstyrrelse for patienter og pårørende i hospice. Vi afholder kurser, hvor man underviser sundhedspersonale, som er ansat på sygehuse, i hjemmeplejen og på plejehjem, siger Birte Markfoged.

Med til Hospice Limfjord hører også en genbrugsbutik i Frederiksgade i Skive. Idéen til genbrugsbutikken stammer fra England, hvor mange genbrugsforretninger støtter det lokale hospice.

- Vi synes, det er interessant, da Hospice Limfjord altid kan bruge hjælp og støtte. Derudover er det vores ønske at sprede mere information om hospice ud til befolkningen. Vi vil gerne klæde folk på til den dag, de eller deres bekendte kan få brug for støtte fra hospice, siger Birte Markfoged.

Indlæser debat