Kom til »åben skov« og find pladsen til din urne

21. januar 2021, 17.55

Den kuperede, to hektar store skov ved Hostrup Hovedgaard er kommet ét skridt tættere på realisering, da Skive Byråd tirsdag godkendte planen. Arkivfoto

I foråret sidste år gav Skive Kommunes byråd grønt lys for, at der måtte etableredes en skovbegravelsesplads i kommunen - nærmere bestemt ved Hostrup Hovedgaard i Vestsalling.

Og nu har Kirkeministeriet så godkendt den formelle ansøgning, indsendt af Skive Kommune.

- Så vidt jeg ved, har vi fået alle godkendelser, som jeg har forstået det, siger Anders Ahrenfeldt, der ejer Hostrup Hovedgaard sammen med sin kone, Jonna Ahrenfeldt.

Ægteparret synes, at det er en god idé med en skovbegravelsesplads på egnen. Derfor indsendte parret for knap et år siden en ansøgning til Skive Kommune, og nu har sagen altså også været i Kirkeministeriet. Det betyder, at Jonna og Anders Ahrenfeldt nu planlægger et lille, uforpligtende »åben skov«-arrangement 6.februar, hvor man kan komme og få en guidet rundvisning.

Jonna, Anders og en medhjælper vil hver rundvise en lille gruppe på højst fire personer i hver gruppe for at overholde coronarestriktionerne. Og grupperne vil tage udgangspunkt i hver sit sted i skoven.

På grund af coronaen er forhåndstilmelding også nødvendig, og det foregår på hjemmesiden skovbegravelse.nu, hvor man klikker sig frem til Hostrup og tilmelder sig.

Jonna og Anders Ahrenfeldt er meget spændte på at se, hvor stor interessen er for se skoven 6. februar.

Herefter vil man kunne købe et træ efter eget valg, hvor ens urne så skal nedsættes ved træets rod.

- Jeg går ud fra, at vi ret hurtigt går i gang med det, hvis interessen er der, forventer Anders Ahrenfeldt om salget af pladserne.

Ud fra erfaringer fra skovbegravelsespladser andre steder i landet forventer Anders Ahrenfeldt, at folk typisk vil komme og købe en begravelsesplads til dem selv - selvfølgelig i håbet om, at der går lang tid til, at den skal tages i brug - men man kan naturligvis også købe pladser til flere, altså et slags familiegravsted.

To hektar bøgeskov

Der er tale om en bøgeskov på godt to hektar, som hører til Hostrup Hovedgaard. Der er parkering til skoven fra Sdr. Lemvej.

Jonna og Anders Ahrendfeldt havde i et stykke tid grublet over, hvordan man kunne få mere glæde af bøgeskoven.

Ægtefællerne så ikke de store penge i at fælde skoven, og de syntes også, det ville være en skam - med tanke på, at bøgeskov trods alt ikke er det, man ser mest af så langt mod vest.

Og så opstod ideen om en skovbegravelsesplads, hvor Hostrup Hovedgaard vil stå for den daglige administration, drift og tilsyn.

Skovbegravelses-pladser er usædvanlige

Skovbegravelsespladser er stadig forholdsvist usædvanlige i Danmark, men interessen er stigende.

Den første private skovbegravelsesplads blev etableret ved Stensballegaard Gods ved Horsens.

Derudover har en halv snes andre private godser i landet etableret - eller er i gang med at etablere - skovbegravelsespladser - og herunder altså også godset i Hostrup.

Desuden har en lille håndfuld kommuner etableret kommunalt drevne skovbegravelsespladser.

Godsejer Jannik Ahlefeldt-Laurvig fra Stensballegaard Gods og stifter af Skovbegravelse ApS fortalte i april sidste år til Skive Folkeblad, at der på det tidspunkt var nedsat 50 urner i godsets skov. Og heraf var to tredjedele medlemmer af folkekirken, som blot gerne ville ligge et andet sted end på en kirkegård.

Man kan læse mere om Hostrup og de øvrige private skovbegravelsespladser på hjemmesiden: skovbegravelse

Peter Welander

pew@skivefolkeblad.dk