Omvalg er ikke vejen frem i et demokrati

10. februar 2020, 13.41

Der er mange demokratiske valg verden over, hvor det - med stemmerne talt op - kunne være fristende at bede om et omvalg! Men det går jo ikke. Det er i høj grad også en del af demokratiet, at vælgernes røst ved frie valg skal respekteres, og så må partier efterfølgende finde ud af, hvordan der bedst kan samarbejdes og skabes resultater. Ikke at det er let - men det skal forsøges.

Der er i flere europæiske lande tendenser til, at fløjpartier styrkes - og det gør det ikke lettere at finde brede løsninger. Men det er ikke en løsning at kræve omvalg. Derfor er det også udtryk for at »kæden er hoppet af« for den tyske kansler, Angela Merkel, når hun kræver omvalg i delstaten Thüringen. Valget var i oktober - og det blev dramatisk. Partiet »Die Linke«, som blandt andet rummer kommunister fra DDR-tiden, blev størst, og næststørst blev højrefløjspartiet Alternative für Deutschland. Merkels CDU-parti fik kun en tredjeplads, og Socialdemokraterne måtte nøjes med otte procents tilslutning. Det endte i første omgang med, at Det Liberale Parti FDP skulle lede en delstatsregering bakket op af CDU og Alternative für Deutschland. Men Merkel sagde nej, og så sagde Det Liberale Parti på landsplan nej, og derpå trak de liberales leder sig fra posten i Thüringen. Og nu har den tyske regering så krævet omvalg i delstaten, selvom valget - og ledelse bagefter - principielt er en sag for delstaten og ikke andre...

Senest er der så i formiddag kommet forlydender om, at den nye CDU-leder på landsplan, Annegret Kramp-Karrenbauer, nu trækker sig som kandidat til at efterfølge Angela Merkel som tysk kansler, og det vil yderligere skabe drama i CDU-partiet.

Det er let at forstå, at Merkel og CDU og de liberale i Tyskland har det tungt med fløjpartierne. Herunder Alternative für Deutschland, der i delstaten Thüringen har en leder, Björn Höcke, der hører til partiets yderste højrefløj. Men når fløjpartier til højre og venstre tilsammen har et flertal - som det var tilfældet i Thüringen - så bliver det svært. Det er bare ikke en løsning at kræve omvalg. Og undertiden kan det også være en måde at reducere fløjpartiers størrelse at give dem et vist medansvar, så de ikke bare kan sole sig som protestpartier.

I Sverige var det heller ingen løsning, at de øvrige partier lod som om partiet Sverigedemokraterne ikke fandtes. Partiet gik blot frem til nye højder.

I et demokrati kan vælgerne være »besværlige«. Det oplever alle demokratier, men vælgernes stemmer skal respekteres. Og Merkel og CDU må også erkende, at der er store, uløste integrationsproblemer i Tyskland - problemer som en del vælgere oplever er blevet undervurderet. Det holder ikke blot at kræve nyvalg!

O.D.