Leder: Snart ryger mundbindet

9. juni 2021, 08.43

Chefredaktør Ole Dall

42 procent af den danske befolkning har påbegyndt corona-vaccination, og næsten hver fjerde dansker er færdig-vaccineret. Det seneste døgn har der ikke været dødsfald relateret til corona, og på landsplan er kun 124 personer indlagt med corona.

Selvom man kunne ønske, at det var gået hurtigere med vaccinationerne, hvor Danmark langt fra er i front, så er udviklingen generelt gunstig, og det er rimeligt og forståeligt, at der både af eksperter og partier tales for nye åbnings-initiativer.

Der er politiske forhandlinger i dag, og det er et godt gæt, at det blandt andet vil medføre, at det snart vil være slut med et krav om at bære mundbind i f.eks butikker og supermarkeder.

Som bekendt var der i Danmark ikke krav om mundbind i de første måneder af corona-epidemien, og også de danske eksperter var i tvivl om mundbindets effekt, som måske i virkeligheden mest har haft en symbolsk effekt ved at minde os alle om forsigtighed og afstand. Så kan der blive en debat om, hvornår og hvor mundbind må droppes, og om det i første omgang kun skal være de vaccinerede, der fritages.

Søren Riis Paludan, professor i vrirologi, siger i dag til Politiken om mundbind, at »det giver god mening at ophæve forbuddet nu«, hvorimod Statens Serum Institut advarer mod at fjerne brug af mundbind og coronapas nu.

Coronapas fungerer jo også ganske rimeligt, og giver en ekstra sikkerhed. Hvis corona-passet fastholdes - f.eks over for indendørs servering på restauranter og caféer - kunne man med rimelighed forlænge åbningstiden på serveringsstederne et par timer. Det vil også markant - og nødvendigt - forbedre økonomien for de betrængte serveringssteder. Og har borgere coronapas bør der også kunne være flere til koncerter og sportskampe - herunder EM-kampe i fodbold.

Udviklingen skal selvklart følges tæt, og det kan også blive relevant med øgede regionale forskelle. Og krav om afstand, afspritning af hænder og andet skal fastholdes - ligesom velbegrundet ophævelse af restriktioner skal suppleres med ord om, at løber tingene pludselig i forkert retning, så kan der hurtigt sadles om. Danmark skal undgå en tredje corona-nedlukningsbølge.

Udfordringer er der fortsat nok af - det bliver interessant at se, hvad holmgangen mellem regering og Sundhedsstyrelse ender med i forhold til forbud eller godkendelse af den Johnson & Johnson-vaccine, som Danmark som det eneste land i Europa har forbudt. Det medfører selvklart, at det går langsommere med vaccinationer i Danmark - måske bliver det en udvej, at mænd godt må få vaccinen i Danmark, hvis det viser sig, at det især er kvinder, der har oplevet bivirkninger.

Det bliver efterår, før alle over 16 år er vaccineret - ifølge de nuværende vurderinger. Og samtidig er der spænding om, hvor længe vaccinen giver beskyttelse. De første danskere blev vaccineret omkring årsskiftet, og det kan ende med, at vi stort set skal starte forfra med det samme, hvis det først bliver i oktober, at alle danskere over 16 år er vaccineret. Og sådan går det nok.

Statens Serum Institus skød skævt med forventning om, at 880 danskere ville være indlagt med corona i midten af april, som følge af februar-genåbningerne. Det rigtige tal var under en fjerdedel.

Nu ventes på den politiske melding om, hvordan og hvornår der lempes. For lempes skal der!

O.D.

Indlæser debat...