Leder: Halløj på højrefløjen ...

Udgivet:17. marts 2023, 13.56

Læsetid:3 minutter

Foto: Steen Don

Mon ikke tidligere DF-leder Kristian Thulesen Dahl hygger sig gevaldigt med at have forladt dansk politik? I stedet blev han administrerende direktør i Port of Aalborg. Dermed er han i hvert fald kommet ud af det halløj på højrefløjen, som præger dansk politik.

Uforudsigeligt - som en episode i den gamle tv-serie »Halløj på Badehotellet« - er det at følge, hvad der sker på den danske højrefløj i Folketinget. Naturligvis slår Nye Borgerlige - med øgenavnene Syge Borgerlige og Skøre Borgerlige - alle grænser...

Ny ledelse efter Pernille Vermund, der havde fået nok af politik. Den nye ledelse blev fra start kendt for at lancere konspirationsteorier af helt hysterisk karakter, og først røg næstformanden - hun gik selv. Og i sidste uge blev formanden Lars Boje Mathiesen så ekskluderet efter at have fremsat vilde økonomiske krav over for partiet. Så pludselig er partiet halveret i Folketinget - godt fire måneder efter valget. Vildt!

Og Pernille Vermund bliver leder igen. Efter at have sagt, at hun ikke vil genopstille ved næste valg, så vil hun nu alligevel gerne. Troværdigt er det ikke. Hvad skal vælgerne tro? Vælgerne kan i hvert fald se, at det må være et specielt parti, der med åbne øjne og evne til at lytte kunne finde på at vælge Lars Boje som formand og Henriette Ergemann som næstformand. Det var hende, der i kamp mod corona-vaccination sagde, at hun fik blødninger bare hun var i nærheden af mennesker, der var vaccineret... Milde himmel!

Det er svært at tro, at Nye Borgerlige kan rejse sig igen efter at så meget politisk/økonomisk/menneskelig galskab er blevet udstillet. Det kan så være, at Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne kan høste lidt på det. Støjberg siger selv, at Danmarksdemokraterne er et centrum-højre parti, og under Morten Messerschmidts ledelse er DF gået helt væk fra sværmeri med Socialdemokratiet.

Med tanke på, at mange i DF ønskede Inger Støjberg som ny leder af partiet efter Kristian Thulesen Dahl, kunne man tro, at der nu var milde vinde mellem DF og Støjbergs parti, men at der i høj grad er tale om benhård kamp om vælgerne blev bekræftet, da DF-medlemmet af EU-parlamentet, Anders Vistisen, med Vridsted-baggrund, langede hårdt ud efter Inger Støjbergs stil.

Vistisen mener, at Støjbergs fortælling om barnebrude og hendes dom i Rigsretten bygger på en »både kalkuleret og kynisk løgn«, som skulle vildlede vælgerne. Han henviser til, at Støjberg flere gange stemte nej til DF-forslag, der skulle gære det muligt og lovligt at adskille såkaldte »barnebrude.«

Selv har Støjberg erkendt, at der var »formelle fejl« i hendes håndtering. Hun er dog formentlig i dag glad for, at hun ikke blev fristet af tilbud fra DF’ere om at blive ny DF-formand. Og med Morten Messerschmidt frikendt i retten, har DF da også fået en markant leder, der kan samle, hvad der er tilbage i partiet - efter en vis afgang til Danmarksdemokraterne. Den slags partiskifte giver aldrig den bedste stemning og bidrager også til halløj på højrefløjen-stemningen.

Samtidig kan tilstandene til højre - i særdeleshed hos Nye Borgerlige - bidrage til, at Venstre får lettere ved at få forståelse for beslutningen om at satse på samarbejde hen over midten. Blå blok - selv sammen med Moderaterne - havde ikke flertal ved valget, og at bygge på blandt andre Nye Borgerlige vil være som at bygge på sand. Blå blok - og i øvrigt også rød blok - er sprængt. Det er en del af den nye virkelighed.

O.D.

Indlæser debat