Elbæk i politisk comeback?

4. august 2021, 10.46

Jesper Elbæk fotograferet på valgaftenen i 2013, hvor han blev valgt i byrådet. Foto: Steen Don

POLITIK Man skal passe på med, hvad man »liker« på facebook. Forleden klikkede jeg »Synes godt om« på et opslag fra Skive-Listen, som havde lavet en slags jobopslag, hvor man efterlyste kandidater til det kommende kommunalvalg i november.

Det medførte ganske mange henvendelser i indbakken på Messenger, og de fleste var heldigvis af opbakkende karakter. Men mange var også nysgerrige. For hvad er nu dét for noget, Jesper. »Er du på vej tilbage i politik?«, var et gennemgående spørgsmål. Men det var i målfotoafgørelse med spørgsmålet: »Hvorfor stoppede du egentlig?«.

Det sidste er overhovedet ikke svært at svare på. For jeg mener dét, jeg mener, og jeg vil have lov til at give udtryk for mine holdninger, uanset om det er i byrådssalen, på udvalgsmøder eller i læserbreve. Det fik jeg lige knap nok lov til. Jeg vil ikke sige, at jeg decideret fik mundkurv på, men jeg blev i hvert fald ret konkret gjort opmærksom på, at »vi skal jo kunne tælle til 14«.

Fair nok. Jeg er ret skrap til matematik, så med mit daværende parti Venstres 12 mandater, så havde vi ind imellem brug for stemmer fra vores alliancepartnere fra Dansk Folkeparti. Så dem måtte man ikke være uenige med. I hvert fald ikke offentligt.

Det synes jeg var noget pjat, så jeg tog en kamp i Venstres byrådsgruppe en sommerdag i 2017 nogle måneder før det kommende kommunalvalg. Og jeg tabte. Det vidste jeg godt på forhånd, for mit forslag gik på at samarbejde hen over midten i stedet for at være afhængige af den yderste højrefløj og ditto venstrefløj.

Men hvis mit forslag skulle have gang på jord, så skulle vi have De Radikale Venstre og Socialdemokraterne med i en stor koalition, og på daværende tidspunkt ville det betyde 21 mandater til at dele udvalgsformandsposter samt eksterne - betalte - formandsposter, i stedet for 16.

Jeg kan selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, at de betalte poster var årsagen til, at mit forslag blev nedstemt. Jeg kan bare konstatere, at det - i en i øvrigt ganske tæt afstemning - fortrinsvis var de personer med betalte poster, der stemte imod.

Demokratiet havde talt. Jeg tror faktisk ikke, det havde været det helt store problem at opnå genvalg. Men jeg havde ikke lyst til fire år mere, hvor det ikke var tilladt at sige, hvad man mener. Og jeg kan da også se, at den Venstre-politiker, der bakkede mig mest op den sommerdag, efterfølgende er blevet straffet ved bare at få ordinære udvalgsposter, selv om vedkommende er hamrende dygtig.

Det får man selvfølgelig aldrig nogen til at indrømme, men de poster vedkommende har nu, er stik imod al sund fornuft i forhold til vedkommendes kompetencer og politiske udvikling.

Du mangler at svare på det første spørgsmål:

»Men er du så på vej tilbage i lokalpolitik, Jesper?«. Det har jeg ikke besluttet mig for endnu. Måske er dette læserbrev en slags prøveballon.

Jeg har meldt mig ud af Venstre stort set samtidig med Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg. Mine to politiske idoler sammen med Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard. De tre står - og vil altid stå - som noget unikt for mig. Og så kan det godt være, at Peder Christian bliver »lidt ærgerlig« (det betyder »pissesur«) over dette læserbrev, men det må han jo se at komme over igen. Og det gør han også.

Venstre er ikke mit parti længere, og det er primært den nye formand Jakob Ellemann-Jensens skyld. Jeg har heller ikke lyst til at være »partihopper«, så vælger jeg at stille op, så bliver det for Skive-Listen, hvor der er mere fokus på at få bolden i mål, frem for hvem der scorer målet. Og hvor man gerne må være uenige i enkeltsager. Det kan jeg faktisk godt lide.

Mine fokusområder vil være på erhvervslivet, tilflytning, de svageste i vores kommune samt naturligvis HESTE. Det er sådan jeg er. Liberal som udgangspunkt, med heste som interesse og største kærlighed, og en dybfølt omsorg for de mennesker, som ikke nødvendigvis har trukket et vinderlod i livets lotteri.

Er man klar til en lokalpolitiker, der siger hvad han mener? Er man klar til en lokalpolitiker, som er komplet ligeglad med de »gode ben«, men bare vil arbejde for, hvad der er bedst for Skive som kommune? Og er man klar til de brede forlig hen over midten, hvor de – ofte – højtråbende fløjpartier bliver efterladt på perronen?

Så måske.

Indlæser debat...