Stort overskud hos lokal trælast-koncern: - Det er gået fuldstændig amok

19. maj 2021, 09.03

Nathold, ekstra feriepenge og gavekort har hos Roslev Trælasthandel afløst frygten for at skulle sende medarbejdere på lønkompensation. Aktiviteten inden for byggebranchen er på sit højeste i næsten 15 år, konkluderer direktør og hovedaktionær Jørgen S. Hansen (til højre). Her står han sammen med direktør og medejer Jørn Christiansen. Foto: Steen Don

- Vi har omsat meget mere end budgetteret og meget mere end året før. Der har været og er fortsat meget opsving i byggebranchen. Og det tilskriver vi corona-situationen.

Sådan lyder den korte version, når adm. direktør og hovedaktionær Jørgen S. Hansen sætter ord på, hvordan Roslev Trælasthandel på ét år er gået fra et overskud på 25 millioner kroner til et overskud på 45 millioner kroner.

Det er udviklingen fra 2019 til 2020, der gav en sjældent høj aktivitet i byggebranchen. Samtidig har private i hidtil uset omfang brugt nedlukninger af samfundet og begrænsede feriemuligheder til at lave forbedringer i hjem, sommerhus eller kolonihavehus.

Men det er langt fra den udvikling, Jørgen S. Hansen sammen med direktør og medejer Jørn Christiansen forudser, dengang i marts 2020, da en stor del af arbejdsstyrken bliver sendt på hjemmearbejde:

- Det er en meget mærkelig situation. Da statsministeren lukker landet delvist ned kigger Jørn og jeg på hinanden og tænker: »Pyh, hvor ender det for os?« Vi forventer at blive ramt, og at vi skal sende vores folk på lønkompensation. Men det viser sig hurtigt, at udviklingen går lige modsat. Efter to uger får vi rygende travlt og tænker: »Hvad sker der her?«. April og maj 2020 eksploderer fuldstændig mellem hænderne på os, fortæller direktør Jørgen S. Hansen.

Både salget til private og professionelle går stærkt. I stedet for at blive sendt hjem løber medarbejderne hurtigere:

- Vores medarbejdere har virkelig løbet stærkt, og det er en del af forklaringen på, at vores regnskab ser fint ud, for vores udgifter er aldrig stukket af. Så medarbejderne fik 5000 kroner til sommerferien. Lige nu går det mindst lige så stærkt, så vi har lige delt gavekort ud for igen at give et skulderklap, tilføjer Jørgen S. Hansen.

Også hos Roslev Trælasthandel er knaphed og prisstigning på flere byggematerialer slået igennem. Nogle af de større træproducerende områder, blandt andet Nordamerika og Tyskland, er presset på træmateriale på grund af billeangreb. Det betyder, at flere lande er begyndt at købe træ i Skandinavien, og det presser priserne opad.

Analyseret ud fra salget hos Roslev Trælasthandel er træterrasser skudt op som paddehatte, og mange bygninger bør have fået nemmere ved at holde på varmen, tilføjer han og siger:

- Flere gange har vi tænkt: »Hvor mange træterrasser kan vi lave? Hvor mange huse kan vi isolere?« Det er gået fuldstændig amok. Man begynder at tænke kortsigtet, for det kan ikke blive ved. Så sidste år tænkte vi, at det stopper nok til sommer, efter sommeren eller til efteråret. Siger vi det længe nok, så kommer det til at passe. Men jeg tror, at der generelt inden for byggebranchen er enighed om, at det engang efter sommerferien vil flade ud og blive til mere normale tider.

Foto: Steen Don

Indlæser debat...