Leder: Skandalen med ben-amputationer

Udgivet:04. maj 2022, 10.08

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Region Midtjylland fremstår i chokerende ringe forfatning i skandalen om formentlig flere hundrede ben-amputationer, som kunne have været undgået, hvis der i tide var givet den fornødne behandling.

At få amputeret et ben er et alvorligt indgreb, der påvirker førlighed. Det kan være nødvendigt for patienten, men det er ikke et indgreb, der kan gøres om, og derfor skal man naturligvis forinden sikre, at der gives den vigtige forebyggende behandling, som i mange tilfælde medfører, at amputation af et ben ikke er nødvendig.

Sygehusvæsenet i Region Midtjylland har svigtet fatalt. Som det er fremgået her i avisen, har en analyse i regionen vist, at netop behandlinger for at forebygge amputation - på afdelinger for karkirurgi - generelt udføres for sent.

Det vurderes, at omkring 90 patienter årligt formentlig kunne have undgået amputation, og det har angiveligt været et problem siden 2016. I 2019 blev den karkirurgiske afdeling i Viborg nedlagt.

Det er ufattelig ringe ledelse i Region Midtjylland, at man i flere år har lukket øjnene for problemerne
Ole Dall, chefredaktør

Ifølge analysen har regionens behandlingskapacitet på dette område været alt for lille - »alvorligt underdimensioneret til at dække behovet for behandling af patienterne, særligt i forhold til til amputations-forebyggende behandlinger«, hedder det i analysen.

Det er ufattelig ringe ledelse i Region Midtjylland, at man i flere år har lukket øjnene for problemerne. Hvis man ikke kunne fremskaffe tilstrækkeligt personale til den forebyggende indsats, kunne man da i det mindste have overført patienter til behandling i nabo-regioners sygehuse eller på private hospitaler. I stedet har patienter fået lov at vente, man har undladt forebyggende behandling i tide - og så er det altså i mange tilfælde endt med en ben-amputation, som kunne have været undgået.

Det er vigtigt at huske, at amputation som hovedregel er sidste udvej - som netop forebyggende behandling skal forhindre. Ender det med amputation følger derefter ekstra opgaver med hjælpemidler og genoptræning. Og selvfølgelig rammer det mennesker at miste førlighed. Og da især hvis det ved rettidig omhu kunne have været forhindret.

Læs også
Amputationsskandalen hviler på regionsrådsformanden Amputationsskandalen hviler på regionsrådsformanden
Læs også:
Amputationsskandalen hviler på regionsrådsformanden

Patientforeningen Danske Patienter kalder forløbet »en helt forfærdelig situation«, og Styrelsen for Patientsikkerhed går også ind i sagen. Region Midtjylland erkender at have fejlet, og man vil angiveligt kontakte patienter, som inden for de seneste 10 år har fået foretaget ben-amputation i regionen med henblik på at orientere dem om mulighederne for at klage og søge erstatning.

Det skal blive interessant at se, hvad en ben-amputation, der ikke burde have været nødvendig, kommer til at koste regionen i erstatning. Den politiske og administrative ledelse af Region Midtjylland har et kæmpe ansvar for, at det er gået så galt. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder det »helt uacceptabelt, hvis der er blevet foretaget amputationer som følge af manglende eller for sen behandling. Og han vil hurtigt have en redegørelse fra Region Midtjylland om sagen og forløbet. Det skal blive interessant læsning - det samme skal det blive at følge konsekvenser for de ansvarlige for skandalen.

Læs også
Regionsrådsformand afviser kendskab til amputationer i 2018 Regionsrådsformand afviser kendskab til amputationer i 2018
Læs også:
Regionsrådsformand afviser kendskab til amputationer i 2018

Indlæser debat