Overblik: Disse restriktioner gælder fra i dag

Nye restriktioner gælder fra mandag. Mundbind vender tilbage, og der bliver krav om coronapas flere steder

Udgivet:29. november 2021, 09.00

Læsetid:1 minut

Mundbind er påbudt flere steder i dag.

CORONA Torsdagen aften besluttede Folketingets Epidemiudvalg at vedtage en række nye restriktioner mod coronasmitten i Danmark.

De træder i kraft mandag.

Få et overblik over restriktionerne her:

* Mundbind.

Mundbind og visir vender tilbage visse steder. Det skal benyttes i den kollektive trafik, hvor det vil være krav for passagerer i bus, tog, metro, færge, indenrigsfly og taxa.

Desuden vil det være krav i detailhandel og engroshandel. Det gælder dagligvarebutikker, stormagasiner, steder med takeaway, indkøbscentre, basarer og arkader.

Læs også
<span>Butiksansatte slipper for mundbind:</span> - Det er fantastisk! <span>Butiksansatte slipper for mundbind:</span> - Det er fantastisk!
Læs også:
Butiksansatte slipper for mundbind: - Det er fantastisk!

Krav om mundbind eller visir gælder også hos liberale personrelaterede serviceerhverv som frisører, tatovører og kosmetologer.

I sundhedssektoren gælder kravet for besøgende, patienter og medarbejdere på offentlige og private sygehuse og klinikker, praksissektoren og kommunale sundhedstilbud.

Ansatte i detailhandlen og i den offentlige transport vil dog være undtaget for kravet, hvis virksomheden stiller krav om, at de ansatte har gyldigt coronapas.

* Krav om coronapas flere steder.

Antallet af steder, hvor man skal vise coronapas, er udvidet.

Kravet om et gyldigt coronapas gælder nu på statslige arbejdspladser, videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre.

Læs også
<span>Mandag hedder det mundbind:</span> Hvad tænker du om det? <span>Mandag hedder det mundbind:</span> Hvad tænker du om det?
Læs også:
Mandag hedder det mundbind: Hvad tænker du om det?

Det gælder også hos de liberale serviceerhverv, besøgende i ældreplejen og sociale tilbud samt på lokationer, hvor der er over 100 indendørs og 1000 udenfor.

* Nedsat varighed af coronapas.

Negative testsvar gælder ikke som coronapas i lige så lang tid som tidligere. Et negativt testsvar fra en PCR-test giver coronapas i 72 timer. Før gjaldt det i 96 timer.

Et negativt testsvar fra en lyntest giver coronapas i 48 timer i stedet for 72 timer, som før var tilfældet.

Kilder: Sundhedsministeriet, Erhvervsministeriet.

/ritzau/