Politikere mindes Powell: Amerika har brug for en som ham

Tidligere udenrigsminister i USA Colin Powell er mandag død. Flere danske politikere har mødt ham.

18. oktober 2021, 17.57

Tilbage i 2004 besøgte USA's udenrigsminister, Colin Powell (til venstre), Danmark og statsminister Anders Fogh Rasmussen (til højre). Mandag er Powell død. (Arkivfoto)

WASHINGTON D.C. Den afdøde tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell var en stor mand, der var med til at forme verdenshistorien.

Det siger Anders Fogh Rasmussen, der som dansk statsminister for Venstre mødtes med Powell, som samtidig var minister i USA.

- Han skabte historie som den første sorte amerikanske udenrigsminister, men han formede også verdenshistorien over flere årtier både med og uden uniform, siger Anders Fogh Rasmussen i en pressemeddelelse.

På Twitter beskriver han Colin Powell, der har været rådgiver for flere amerikanske præsidenter, som sin ven.

Da Anders Fogh Rasmussen holdt møder med ham, var Powell udenrigsminister under George W. Bush. Det var han fra 2001 til 2005.

- Vores samtaler bar præg af en fælles overbevisning om, at Amerika bør lede verden, og at vores udenrigspolitik bør styres af vores demokratiske værdier, siger Anders Fogh Rasmussen.

Også Per Stig Møller, der var udenrigsminister for De Konservative, holdt møder med Colin Powell. Han mener ikke, at Amerika kan undvære en type som ham.

- Der er brug for en så fornuftig mand, der kan se tingene fra begge sider, siger han til TV 2 News.

Han fortæller, at man kunne stole på Powell som minister.

- Man kunne lave aftaler med ham, og man kunne tale fortroligt med ham. Og man kunne regne med det, man havde aftalt med ham på tomandshånd, siger Per Stig Møller.

Colin Powell var republikansk udenrigsminister, men bakkede efterfølgende op om den demokratiske præsident Barack Obama.

Siden har han også flere gange kritiseret Obamas republikanske efterfølger, Donald Trump.

Både det demokratiske og det republikanske parti har søgt Powells støtte, og det viser ifølge Anders Fogh Rasmussen hans brede appel.

- Med hans bortgang har Amerika og den frie verden mistet en stor statsmand, siger Danmarks tidligere statsminister.

Colin Powell døde efter komplikationer efter smitte med coronavirus. Han led ifølge flere amerikanske medier også af leukæmi, og den præcise dødsårsag er ikke oplyst. Powell var færdigvaccineret mod coronavirus.

Han blev 84 år og efterlader sig en kone og tre børn.

/ritzau/