Danmarks Naturfrednings-forening: Smart farms ødelægger badevandet

Udgivet:13. maj 2020, 15.36

Læsetid:2 minutter

DN frygter, at smart farms vil ødelægge sommerhusejeres, turisters og lokales muligheder i attraktive ferieområder i Salling. Foto: Steen Don

Der er »absolut ikke« mange fordele ved etablere såkaldte smart farms - anlæg til fiskeri af blåmuslinger - i Limfjorden.

Det slår Danmarks Naturfredningsforening (DN) Skive fast i deres høringssvar til Fiskeristyrelsen.

DN kommer med sit høringssvar, fordi et firma fra Mors har et ønske om at etablere et anlæg ved Kås Hoved i Vestsalling, og man udtrykker sin bekymring for de tilsvarende ansøgninger om smart farms ved Jenle og Astrup Vig, der er undervejs.

- Placeringen er meget uhensigtsmæssig, da der er mange aktiviteter og megen friluftsliv ved Limfjords Camping og Vandland. Endvidere vil de omkringliggende ca. 250 sommerhuse i Ålbæk og Vadum området i høj grad hæmmes og skæmmes af genskin fra de sorte overflade rør, og der er stor risiko for at badevandet i området forringes så kraftigt, at ingen vil hoppe i vandet. Endelig er der et hensyn at tage til et mindre fiskerleje med 10-12 fritidsfiskere med småjoller. Kvaliteten og tilgængeligheden af deres fiskevand vil sandsynligvis også forringes kraftigt.

Det skriver DN i høringssvaret.

Man peger også på, at den forventede fjernelse af næringsstoffer fra fjorden opvejes af muslingernes ekskrementer, der i megen stor grad lander under nettene og med strøm bliver ført ind til stranden.

- Mågelort og dødt materiale fra farmene ender også i vandet. Så andre steder i landet er vandkvaliteten i løbet af to år blevet så ringe, at ingen vil bade i det »mudrede« vand. Dette vil gå hårdt ud over lokale borgere samt turister. Ifølge flere undersøgelser er resultatet, at de såkaldte miljømuslinger netto kun fjerner ca. 5 procent af nærings forureningen – og ikke 75 procent, som muslingeindustrien hævder, står der i høringssvaret.

DN peger også på, at anlæggene under betegnelsen »smart farms« er lavet i plastik.

- Risikoen for ad åre at tilføre vore vande mere mikroplast er stor, og det ønsker vel ingen. Derudover har vi en frygt for svinevira, som der før er konstateret i Risgårde Bredning, skriver DN.

Også badevandet ved Astrup Vig kan man, hvis der etableres smarts farms - efter vurderingen fra DN - vinke farvel til.

- Med den ringe netto fjernelse af næringsstoffer kan vi absolut ikke gå ind for smart farms, skriver naturfredningsforeningen.

Læs også
<span>Firma vil etablere anlæg til muslinge-fiskeri ved Salling:</span> »En bombe under turismen« <span>Firma vil etablere anlæg til muslinge-fiskeri ved Salling:</span> »En bombe under turismen«
Læs også:
Firma vil etablere anlæg til muslinge-fiskeri ved Salling: »En bombe under turismen«