Aktiv lokalavis om vores egn

Udgivet:09. december 2017, 08.41

Læsetid:3 minutter

Din hverdag. Dit liv. Din egn. Din avis.

Det er det daglige udgangspunkt for Skive Folkeblad. Året rundt skal vi være den aktive lokale avis, der beretter om livet lokalt på vores egn. Samtlige lokale dagblade i Danmark har lige haft én af ufatteligt mange og store opgaver: Valgkampsdækning.

Det er blot et af de fænomener, hvor lokale dagblade viser deres betydning. Det er dér - på print og elektronisk - at kandidater og partier krydser klinger og gør rede for deres holdninger, og det er dér, at debatten mellem borgere blomstrer. Mangfoldigt og vigtigt. Og da stemmerne var talt op, fulgte det vigtige arbejde med at berette, hvem der skal have hvilke poster - noget der i denne uge faldt helt på plads i Skive Kommune. Og også det forløb blev fulgt tæt i din avis - på print og på skivefolkeblad.dk

De såkaldte landsmedier - et dæknavn for at det i virkeligheden er København-medier - er ikke i nærheden af at give nyheder og indsigt om de lokale valg. De beretter livligt om valget i København, men det er og bliver de lokale medier i almindelighed - og de lokale dagblade i særdeleshed - der skal løfte opgaven med at fortælle, hvad der rundt omkring i landet sker lokalt. Sådan var det også ved det netop overståede valg.

Og sådan er det også mellem valgene - i hverdagens Danmark. Undersøgelser har tidligere vist, hvordan lokale dagblade i høj grad er helt afgørende i, hvad man kan kalde nyhedsfødekæden i Danmark. Hvis ikke de lokale dagblade var aktive og synlige, ville nyhedsstrømmen blive langt mindre mangfoldig.

Det er mange former for lokalt liv, der skal dækkes af din avis: Børneliv, skoleliv, voksenliv, seniorliv, erhvervsliv, jobliv, handelsliv, politisk liv, kulturliv, sportsliv, musikliv, troens liv, naturens liv, boligliv, kriminelt liv samt overordnet udvikling, muligheder og udfordringer på egnen. Jo, der er nok at tage fat på - med eller uden valg.

Som lokalt dagblad er der ikke nogen tvivl om, hvem målgruppen er. Skive Folkeblad er - og ønsker altid at være - den aktive lokalavis for alle borgere på hele Skive-egnen - uanset hvilke holdninger borgerne har. Alle skal føle, at Skive Folkeblad er deres avis. På samme tid en »ven«, der kommer på besøg i postkassen hver dag med nyheder om glæder og problemer på vores egn - og en »vagthund«, der på borgernes vegne holder øje med alle lokale beslutningstagere.

At lokale dagblade er en afgørende del af det danske demokrati, er nu heldigvis også gået op for medieordførere på Christiansborg. Der er nu et klart politisk et ønske om, at mediestøtten skal omfordeles, så f.eks. lokale dagblade får en større støtte end i dag.

Det giver god mening, hvis der fortsat skal være grundlag for aktive, lokale medier i det danske mediebillede. Og mindre skævvridning i forhold til de store aktører - herunder de store statsmedier som DR.

Det skal samtidig huskes, at det afgørende for stærke og aktive lokale dagblade fortsat vil være, at der lokalt bakkes op om disse aviser. Af læsere og annoncører - sidstnævnte kan så samtidig glæde sig over betydelig gennemslagskraft i de lokale aviser, ugeaviser og på nettet, fordi de læses af så mange.

Når læsertal til Skive Folkeblad på print, e-avisen, sidevisninger på skivefolkeblad.dk og læsere af ugeavisen Midt på Ugen lægges sammen, er facit, at vi aldrig nogensinde siden avisens start i 1880 har været i kontakt med så mange mennesker som i november i år.

Det er en tillid, vi takker for - og som forpligter.

God weekend!

O.D.