Antal steder med sundhedsrisiko fra PFAS-forurening vokser

Kommuner anslår, at der er 52 steder, hvor sundhedsrisiko fra PFAS ikke kan udelukkes. Tidligere var det 25.

Udgivet:26. januar 2022, 18.22

Læsetid:2 minutter

En status fra Miljøstyrelsen viser 52 lokaliteter med mulig sundhedsrisiko fra forurening. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

KØBENHAVN Antallet af steder, hvor PFAS-forurening med sikkerhed udgør en sundhedsrisiko, eller hvor det ikke kan udelukkes, er vokset fra 25 til 52.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en status på sin hjemmeside.

Beskeden kommer, efter at styrelsen i oktober bad de kommuner, der har brandøvelsespladser, om at komme med en vurdering af sundhedsrisikoen.

Ved de 52 steder, der er udpeget, kan der være en sundhedsfare for mennesker.

Sundhedsrisici dækker ifølge Miljøstyrelsen over, at der i nærheden af brandøvelsespladserne har været kødkvæg, kolonihaver med fødevarer, lystfiskeri eller strandbadning.

Ved 35 af de 52 steder er der sat gang i analyser af den formodede forurening, eller der er udstedt et påbud om at foretage flere undersøgelser.

For de sidste 17 steder har kommunerne ikke oplyst, hvilke tiltag der er planer om. Miljøstyrelsen vil tage kontakt til de pågældende kommuner og følge op.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) er det vigtigt, at der kommer vished om, hvorvidt der er lignende sager som den fra Korsør.

I foråret sidste år kom det frem, at stoffet PFOS, der hører til PFAS-gruppen, havde spredt sig fra en brandskole til en mark i Korsør, hvor køer græssede.

- Lige nu er jeg bekymret over det billede, der tegner sig, men vi kender ikke det samlede omfang endnu, siger hun i en skriftlig kommentar.

De 52 lokaliteter er fordelt på 29 kommuner rundtom i landet. Blandt andet ved Flyvestation Skrydstrup og Vojens Lufthavn i Haderslev Kommune, hvor der er taget to prøver fra græsarealer nordvest for en brandøvelsesplads.

Andre steder er der ikke taget prøver, men det fremgår eksempelvis fra tankområde Durup i Rebild Kommune, at boliger tæt ved har en drikkevandsboring, der kan være sårbare mod forurening fra overfladen.

De fleste kommuner med mulig PFAS-forurening er ifølge Miljøstyrelsen i dialog med ejere af blandt andet køer for at sikre, at der ikke produceres fødevarer med for høje koncentrationer.

- Enkelte kommuner har ikke meldt tilbage om dette, og dem er Miljøstyrelsen i gang med at kontakte. Vi anbefaler, at bekymrede borgere retter direkte henvendelse til deres kommune, oplyses det til Ritzau.

PFAS er en stor gruppe af syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne.

Tidligere indgik PFAS-stoffer i brandskum, men de har også været brugt i fødevareemballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Da stofferne er svært nedbrydelige samt skyer vand og fedt, er de blevet påvist i de områder, hvor der før er brugt brandskum.

- De kan måles i lave koncentrationer i blodet på befolkningen overalt i verden. PFAS er uønsket i miljøet, og deres helbredseffekter skaber bekymring, skriver Sundhedsstyrelsen om stofferne.

/ritzau/